Paşinyan: Sınırın açılmasını samimi olarak istiyoruz

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan çevrimiçi bir basın toplantısı gerçekleştirdi ve gündemdeki konulara değindi. Toplantının gündeminde Türkiye ile normalleşme süreci ve Azerbaycan ile ilişkiler vardı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Yerevan ile Bakü arasında Karabağ savaşının ardından barış anlaşması imzalanmasının mümkün olduğunu söyledi.

Paşinyan,"Ermenistan, Azerbaycan’la barış anlaşmasına karşı değil, ama bu anlaşmanın taslağı hazırlanmalı, formüle edilmeli. Bu, görüşmelerin konusu. Ermenistan görüşmelere hazır" ifadelerini kullandı.

İki ülkenin parlamentolarının, toprak bütünlüğünün tanınmasına ve sınırların dokunulmazlığına ilişkin belgeleri 1992’de onayladığını anımsatan Paşinyan, "Buna rağmen birçok sorun ve nüans çözüm bekliyor ve bunun için görüşmelere ihtiyaç var" dedi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin bu yıl kurulup kurulmayacağı konusunda bir şey söyleyemeyeceğini ancak tarafların bu sonuca ulaşmasını çok mantıklı bulduğunu belirtti.

Paşinyan, bu diyalogun ilk aşamasının aslında sadece tanışma amaçlı olduğunu ve teknik konular ele alındığını ifade etti.

Başbakan Paşinyan, bu yıl diplomatik ilişki kurmanın mümkün olup olmadığını tahmin edemediğini, bunun ne yazık ki sadece Ermenistan'a bağlı olmadığını söyledi ve şöyle konuştu:  “Şunu söylemeliyim ki, örneğin diplomatik ilişkilerin kurulması ve bunun sonucu olarak sınırların açılmasına ulaşırsak çok mantıklı olur”.

"Sınırı açmak istiyoruz"

Başbakan paşinyan Ermenistan’ın, Türkiye ile ön koşulsuz diplomatik ilişkiler kurmak istediğini vurguladı.

Paşinyan, "Ermenistan-Türkiye sınırını açmak istiyor muyuz? Evet, bu tavrımızda samimiyiz. O zaman (2009) başaramadık, şimdi önceki deneyimi de göz önünde bulundurmalıyız."

Türkiye'nin ilişkilerin yeniden normalleşmesi için ön koşullar ileri sürmesinin mümkün olup olmadığıyla ilgili soruyu yanıtlayan Paşinyan, sözlerine şöyle devam etti:

"Evet, 2009 Ermenistan-Türkiye protokollerinde ön koşul yoktu ama sonradan ön koşullar ortaya çıktı. Böyle bir şey yaşanmayacağı konusunda güvence veremeyiz. Tarafların ne kadar ilgili olduğunu anlamamız gerekiyor. Süreç, siyasi müzakerelerin en başından itibaren şeffaftır. Bu daha önce böyle olmamıştı.”

"Antalya'ya katılabiliriz"

Paşinyan, Ermenistan’ın, Türkiye'deki Antalya Diplomatik Forumu'na katılma davetini kabul etme olasılığının hayli yüksek olduğunu da ifade etti. Başbakan Paşinyan şöyle konuştu: 

"Bence bu gidişat böyle devam ederse, Ermenistan'ın bu foruma katılım davetini kabul etmesi çok muhtemeldir. Tabii ki her şey mevcut duruma bağlı ama en azından ilk görüşmeden sonra Ermenistan'ın daveti kabul etme olasılığı artıyor çünkü eğer bir diyalog başladıysa bu diyalog fırsatını kaçırırsak çok mantıksız olacak."

Hatırlanacağı üzere Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 11-13 Mart 2022 tarihinde düzenlenecek olan Antalya Diplomatik Forumu’na Ermenistan’ı davet ettiğini daha önce dile getirmişti.

"Ermeni Davası hiçbir zaman Ermenistan'ın politikası olmadı"

Paşinyan Soykırımın tanınması talebiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"2005'te Robert Koçaryan, Ermenistan'ın Türkiye'den herhangi bir toprak iddiası olmadığını belirtti. Serj Sarkisyan da bu açıklamaya atıfta bulundu. Yani Ermeni Davası hiçbir zaman Ermenistan'ın politikası olmadı, Ermenistan hiçbir zaman Ermenistan-Türkiye sınırını sorgulamadı. Ermenistan-Türkiye sınırını sorgulamış bir Ermeni lideri veya hükümeti bulamazsınız. Bu politikadan vazgeçmeyeceğiz. Yine de Soykırımı tanıma sürecinin lokomotifinin her zaman diaspora ve diaspora örgütleri olduğunu belirtmeliyiz."

"Ulaşım yollarının açılması bir fırsat"

Ulaşım yollarının açılmasına da değinen Paşinyan, Yeraskh-Culfa-Ordubad-Meğri-Horadiz demiryolunun işletilmesinin, büyük transit akışlar için bir fırsat olduğunu açıkladı. 

Paşinyan "Ermenistan-Türkiye sınırı da dâhil olmak üzere, bölgedeki iletişimi açmayı başarırsak, bu, Ermenistan'ın tüm ekonomik sonuçlarıyla Rusya, Avrupa, İran ve Çin ile demiryolu bağlantısına sahip olması anlamına gelir. Barış gündemi ile bunu kastediyoruz. Basra Körfezi'nden Karadeniz'e, Orta Doğu'dan Rusya'ya devasa transit akışlardan bahsediyoruz. Bu ortak proje, barış gündeminin temeli olabilir" dedi. 

Brüksel'deki görüşmeden sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile demiryolu inşaatına başlanması konusunda anlaşmaya vardıklarını hatırlatan  Paşinyan bir çalışma grubu kurulduğunu vurguladı.

Başbakan Paşinyan  "Ön tahminlere göre 200 milyon ve 5 milyon dolar yatırım yapmak gerekiyor. Ermenistan için çok ağır bir yük değil. Ermenistan'ın devlet bütçesinden yatırım yapmaya gerek kalmayacak şekilde kombinasyonların olması çok olası"  dedi.

Paşinyan'a göre projeyle ilgilenen, yatırım yapmak isteyen, işletmek isteyen, finanse etmeye hazır uluslararası kuruluşlar var.

Nikol Paşinyan, uygulamada demiryolu inşaatı için hazırlıkların başladığını kaydetti.

Ekonomik durum

Başbakan paşinyan, "Ermenistan gibi ülkelerin ihracata yönelik bir politikası olmalı ve Ermenistan ekonomisini, sadece iç piyasaya güvenerek geliştiremez" dedi.

Türkiye menşeli ürünlerin Ermenistan piyasasına girip yerli üretimi olumsuz etkileyeceğine dair bir soruya cevap veren Paşinyan şöyle konuştu: 

"Biliyorsunuz, Ermenistan gibi ülkelerde yerel bir üretici için iç pazarın korunması konusu çok ilginç bir konu. Ermenistan 500 milyon nüfuslu, iç pazar talebinin ekonomiye büyük katkı sağlayabileceği bir ülke olsaydı durum farklı olurdu. Ermenistan gibi ülkelerin ihracata yönelik bir politikası olmalı çünkü ciddi bir ekonomiye sahip olmak istiyorsak iç piyasaya güvenerek ekonomiyi bu kadar ciddi hale getiremeyiz. İhracat pazarlarına ihtiyacımız var.”

Paşinyan şöyle devam etti: “Ermenistan'da fabrikalar kurmak istiyoruz, demiryolunun ve sınırların açılması yatırım çekiciliğini ne kadar artıracak? Avrupa ile demiryolu bağlantısı kuracağız ve bu bağlantı üzerinden Ermeni ürünlerini Avrupa'ya ihraç etmeye çalışırsak, maliyet fiyatına ne gibi olumlu etkileri olacağına dair araştırma var mı? Tabii ki biz araştırma yaptık ve kesinlikle öyle, olumlu bir etkisi olacak."

(Armenpress, Ermenihaber.am)

Kategoriler

Güncel