Yedikilise’nin çağrısı

Van’ın, şimdiki adı Yukarı Bakraçlı olan Yedikilise köyündeki tarihi Surp Varak Manastırı’nın Altaylı ailesine ait olduğu haberlerinin ardından Agos’a konuşan gazeteci Fatih Altaylı, tapusu kendisine ait arazi üzerinde olan Surp Varak Manastırı’nı hiçbir karşılık beklemeden iade etmeye hazır olduğunu söyledi.

Altaylı bugüne kadar hiçbir yetkilinin kendisini aramadığına dikkat çekerek, “Kiliseyi geri vermeye hazırım, yeter ki yetkililer ne yapmam gerektiğini bana söylesin” dedi.

 Altaylı, kiliseyle ilgili restorasyon girişiminden haberdar olduğunu da belirterek, “Bakanlığa vermem gerekiyorsa Bakanlığa, Patrikhane’ye vermem gerekiyorsa Patrikhane’ye vermeye hazırım. Hiçbir maddi karşılık da beklemiyorum” dedi. Patriklik yetkilileri ise Altaylı’nın açıklamalarından memnun olduklarını ama mevcut yasalar çerçevesinde Patrikliğin kilisenin mülkiyetine sahip olamayacağını, ancak devletin idari bir kararla kilisenin kullanımını Patrikliğe devredebileceğini açıkladı.

 Agos’a ulaşan bilgilere göre Van Valiliği, Surp Varak Manastırı’yla ilgili bir restorasyon projesi hazırladı; Kültür Bakanlığı’ndan da gerekli bütçe için izin çıktı. Valilik yetkilileri, Manastır’ın mülkiyetiyle ilgili kesin araştırmanın sonuçlanmasının ardından, arazinin mülkiyetine sahip olan Altaylı ailesiyle temasları başlatacaklarını ifade ettiler. Süreç bu şekilde devam ederse, Ahtamar Surp Haç Kilisesi örneğinde yaşadığımız gibi, Surp Varak Manastırı, Kültür Bakanlığı’na bağlı bir müze olacak.

 Yedikilise konusunda bugün gelinen nokta bize şunu söylüyor: Öyle bir çözüm planı üretmeliyiz ki Ermeni toplumu kadar, yörenin köylüleri, bakanlık, yerel yöneticiler, Türkler, Kürtler, sivil toplum kuruluşları çözüme dâhil olabilsinler. Yayıncı Osman Köker’in dediği gibi, bu çözüm planı tüm tarafların içine sinmeli. Böylece, bir zamanlar Van ve çevresine ışık saçan Surp Varak Manastırı, yeniden bu topraklarda hak ettiği değeri ve saygıyı bulacaktır.

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye