2024'ten beklentimiz: Barış, demokrasi, adalet

Gelenektir, her yılın son sayısının manşetini bizi bekleyen yıla dair beklentilere, temennilere ayırırız, umudu diri tutmaya çalışırız. Geçen yıl da öyle yaptık ama 2023’e tüm Türkiye’yi sarsan 6 Şubat depremleri ile başladık ne yazık ki. Depremler bölgede büyük yıkım ve can kaybı yaratırken hem denetim eksikliğimiz hem de yardım çalışmalarının organize edilmemesi gibi acı bir gerçek ile karşıya kaldık. 

Deprem bölgesinde insanlar hâlâ büyük bir yoksunluk içindeler. 2023 insan hakları ve demokrasi alanında Türkiye açısından gerileme ile devam ederken Azerbaycan’ın Karabağ’a yönelik saldırısı ve 100 bin Karabağlı Ermeninin göç etmek zorunda kalması içinde bulunduğumuz yılın trajedilerinden biri oldu. Ermenistan bu yükü sırtlamaya çalışırken bu kez İsrail-Hamas savaşı bölgedeki ‘cehennemin’ kapılarını yeniden açtı.

İsrail’in Hamas saldırısına yanıt verme adına yürüttüğü soykırıma varan saldırı, dünyada sivil halkların büyük tepkisini çekerken devletler düzeyinde ne yazık ki Netanyahu hükümetinin “anlayışla” karşılandığına tanık olduk. Türkiye’de ise siyasetçiler, sivil toplum çalışanları, hak savunucuları, gazeteciler bu yılı da hapiste geçirdiler. Yine de umudu ve dayanışmayı diri tutmaya devam. Barış, demokrasi ve adalet için. (Agos/Başyazı)

Kategoriler

Güncel