"Erdoğan normalleşme için Bakü'den sinyal bekliyor"

Kafkasya tarihi ve siyaseti üzerine çalışmalarıyla bilinen gazeteci-araştırmacı Thomas de Waal Türkiye- Ermenistan-Azerbaycan üçgeninde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Ermenihaber.am sitesine konuşan de Waaal, 2024 yılında iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinin mümkün olup olmadığına dair soruya cevap olarak şunları söyledi:

“Bence mümkün, Erdoğan’ın Azerbaycan’ı beklediğini düşünüyorum. Türkiye’nin önkoşulları yıllar geçtikçe değişti. 10-15 yıl önce Türk yetkililer, Ermeni birliklerinin tek bir bölgeden, sadece Füzuli’den  veya sadece Cebrayıl’dan çekilmesinin yeterli olacağını, ilişkileri normalleştireceklerini söylüyorlardı. Sonra bir değil yedi bölge kaybedildi, Karabağ kaybedildi, hâlâ normalleşme yok.”

Uzmana göre Türk dış politikası kurumsal olarak Ermenistan’la ilişkilerinin düzeltilmesi durumunda elde edecekleri avantaj ve faydaları görüyor: Yeni ulaşım bağlantıları oluşturulabilir, Türkiye Güney Kafkasya’da diplomatik bir oyuncu haline gelebilir, Ermenistan’la ilişkilerin normalleştirilmesi Türk-Amerikan ilişkilerini, Ankara’nın Kongre ile ilişkilerini olumlu yönde etkileyebilir.

Onların bütün bu avantajların değerlendirdiklerini vurgulayan De Waal şöyle konuştu:  “Ancak Türk dış politikası şu an Türkiye Cumhurbaşkanlığı’ndan, Sayın Erdoğan tarafından yürütülüyor, o ise Bakü’den sinyal bekliyor. Bakü ile Yerevan arasında küçük, tek sayfalık bir anlaşma imzalansa bile  bu Ankara’ya yetecektir diye düşünüyorum. Ama bu çok iyimser bir senaryo ve ne yazık ki tamamen Bakü’ye bağlı.”

Kategoriler

Güncel