Van depreminin birinci yılı

Tam bir yıl önce Van tarihinin en ağır depremlerinden biriyle sarsıldı. Merkez üssü Van Tabanlı olan 7.3 şiddetindeki depremde 600’den fazla insan hayatını kaybederken, 2 binden fazla insan yaralandı.

Van depreminden fotoğraflar

Tam bir yıl önce Van tarihinin en ağır depremlerinden biriyle sarsıldı. Van Tabanlı merkez üssü 7.3 şiddetindeki depremde 600’den fazla insan hayatını kaybederken, 2 binden fazla insan yaralandı. Erciş’te neredeyse yerle bir oldu. Van merkezde çok sayıda bina yıkıldı.

6 Kasım’da ise 5.2 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi. depremden sonra incelmesi tamamlanmış olan binalar yıkıldı. Van Merkez’de bulunan Bayram oteli yerle bir oldu. Deprem haberleri için bölgede olan ikisi gazeteci üç kişi hayatını kaybetti.

Depremin ardından pek çok yere afet ekipleri ulaşamamış iken hükümet bir süre uluslar arası yardımları kabul etmedi.

Türkiye’nin pek çok yerinden yardımlar toplandı. Yanlız Değilsin Van İnsiyatifi bölgenin ihtiyaçlarını tespit edip ulaşmasını sağlayarak büyük bir yardım organizasyonu yaptı.

Valilik ve Belediye arasındaki ‘siyasi’ koordinasyonsuzluk yardımların dağıtılmasını geciktirdi. Belediye’ye giden yardımlar engellendi.

Kışlık çadır yetmedi. Türkiye’nin  ve dünyanın dört bir yanından gelen yardımlara rağmen pek çok kişi yazlık çadırlarda kışı geçirmek zorunda kaldı.

Depremden kurtulan çok sayıda Vanlı çadır yangınlarında can verdi.

Van için televizyon kanallarının başlattığı yardım kampanyalarına katılan pek çok kişinin yardımları gerçekte yapmadığı ortaya çıktı.

Medyada, bölgedeki Kürt nüfusu ile ilgili olarak nefret söylemi kullanıldı. Habertürk televizyonunda bir haber spikeri “Her ne kadar Van’da olsa da acımız büyük” dedi.

Programcı Müge Anlı ise “Herkes haddini bilecek. Yeri geldiğimi taş atacaksınız, kuş avlar gibi avlayacaksın sonra yardım isteyeceksin. O polisler hemen yardımına koştu oradakilerin. O taş atanların eli kırılsın” dedi. Anlı sözleri nedeniyle yargılandı.

Aralarında Toplumsal Dayanışma için Psikologlar, Nar Photos, Gündem Çocuk Derneği gibi çok sayıda sivil toplum örgütü Van’da depremzedeler ile uzun süre gönüllü çalışmalar yürüttü.

Bölgedeki yardım konutları bir yıl aradan sonra tamamlandı.

Kategoriler

Güncel Türkiye