İliç'te çevre katliamı: CHP'ye göre ruhsatlar iptal edilmedi

Erzincan'ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen atık toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları devam ediyor. Şirketin izin ve lisanslarının iptal edildiği açıklanmıştı ancak CHP'ye göre bu açıklama doğruyu yansıtmıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili son bilgileri basın mensuplarıyla paylaştı.

Bakan Bayraktar, “Heyelan sonrasında çok büyük miktarda yaklaşık 10 milyon metreküplük toprağın akması söz konusu. 9 kardeşimiz kayıp. Özellikle manganez ocağında 3 çalışanımız için çalışmalarımız devam ediyor. Burada çalışmalarımızı biraz hızlandırdık. 35 metre yüksekliğinde bir topraktan söz ediyoruz. Manganez ocağı tarafında kamyona ait parçaları bulduk. Dolayısıyla oraya odaklanmış durumdayız." dedi.

Bu arada  Anagold şirketinin çevre izin ve üretim lisans belgesi iptal edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Anagold Madencilik’in firmasının üretime yönelik faaliyetlerini durdururken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da şirketin çevre izin ve lisans belgesini iptal etti. Alınan kararlara gerekçe olarak; yaşanan heyelan olayının ardından yığın liç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akması gösterildi.

Öte yandan  Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve İliç Adliyesine çıkarılan 6 kişi savcılıktaki ifadelerinin ardından sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Zanlılardan altın madeni ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisinin de aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklandı, 2 zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Bu arada  olaya ilişkin ön bilirkişi raporu tamamlandı. 

İş güvenliği uzmanı, çevre, jeoloji, inşaat ve ziraat mühendislerinin bulunduğu heyetin hazırladığı 27 sayfalık ön rapor, sahadaki yetkililerin çatlakları bilmeleri ve uyarılara rağmen gerekli önlemleri almadığını ortaya koydu.

Rapora göre yöneticiler, çatlak bulunan bölgeye giden yolu kapatmadılar ve önlem almadıkları gibi ekip gönderdiler.

Raporda, toprak yığınındaki eğimlere yapılan sıvı uygulamasının"anormal" çatlamalara rağmen devam ettirildiği, bu şekilde çatlakların artmasına neden olunduğu belirtildi. Rapora göre, çok açık biçimde tehlikeli çatlamalar olduğunun bilinmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadı.

CHP: Ruhsatlar iptal edilmedi

CHP’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Erzincan İliç’te 9 kişinin yığın liçinin altında kaldığı Anagold Madencilik’le ilgili bir gelişmeyi paylaştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın maden ocağının çevre izin ve lisans belgesini iptal etmesine karşın ruhsatının iptal edilmediğini duyurdu. Yavuzyılmaz, "Bir AK Parti klasiği" sözleriyle duyurduğu olayla ilgili şöyle yazdı:

“Erzincan İliç’te Anagold’un işlettiği altın madeninde yaşanan felaket sonrası; İşletmenin çevre izin ve lisansının iptal edildiği açıklanmıştı. Ancak Enerji Bakanlığının verdiği 6 ruhsatın iptal edilmediğini tespit ettik. Kaynak: Anagold’un %80 ortağı olan SSR Mining şirketine ait resmi teknik rapor."

(Ajanslar, Ntv)

Kategoriler

Güncel