Ermenistan: Filistin meselesinde iki devletli çözümden yanayız

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Khachaturyan (Haçaturyan) Irak ziyareti sırasında İsrail-Filistin meselesine dair değerlendirmelerde bulundu.

Haçaturyan Bağdat Üniversitesi’nde öğrencilerle yaptığı toplantıda öğrencilerden birinin yönelttiği “Ermenistan’ın Filistin meselesindeki tutumu nedir?” sorusuna şu sözlerle yanıt verdi:

“Ermenistan’ın Filistin ihtilafına ilişkin net bir tutumu var.  Bizim tutumumuz şudur: İki devletin varlığı gerçeğini kabul ediyoruz. Bu tavrımızı çeşitli BM kararlarının kabul edilmesi de dahil olmak üzere çeşitli platformlarda kamuoyuna açıkladık. Biz ilk günden itibaren sorunun askeri operasyonlarla çözülmesini değil, çatışmanın durdurularak müzakere alanına girilmesini ve sorunun müzakere masasında çözülmesi çağrısında bulunduk.” 

Vahagn  Haçaturyan, , komşuların birbirleriyle barış içinde yaşaması ilkesinin işlemesi gerektiğini vurguladı,  bu çatışmanın devamının sadece bölge için değil, tüm dünya için büyük bir tehlike olduğunu ifade etti. 

Haçaturyan Irak'a resmi ziyareti kapsamında Irak Başbakanı  Muhammed Şiya es-Sudani ile de görüştü.

Toplantıda, Ermenistan ile Irak arasında ekonomi, enerji, yüksek teknolojiler, elektronik yönetim sistemleri, turizm, sağlık ve diğer alanlardaki işbirliği potansiyeli ve bunun uygulanmasına yönelik adımların etkinleştirilmesi ihtiyacı ele alındı.

Görüşme sırasında taraflar, Irak Ermeni toplumunun iki ülke ve halklarının ilişkileri açısından rolünü vurguladı; bu unsurun, ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için önemli bir temel oluşturduğu belirtildi.

(Armenpress)

Kategoriler

Güncel