1 Mayıs: Bakan Yerlikaya'dan Taksim engeli, DİSK'ten AYM hatırlatması

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 1 Mayıs İşçi Bayramını, İstanbul’daki Taksim meydanında kutlamak üzere yaptığı başvurunun reddedildiğini açıkladı.

Yerlikaya  basın açıklamasında, İstanbul’da toplantı ve gösteri yürüyüşleri yapılabilecek mekanların Ocak ayında belirlendiğini, Taksim meydanının bu alanlardan biri olmadığını söyledi.

Ayrıca “terör örgütlerinin de Taksim meydanı çağrısı yaptığını” belirten Yerlikaya, “Taksim, toplantı ve gösteri yürüyüşleri için belirlenen mekanlardan biri değildir” dedi.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise "1 Mayıs'ta herkesi Taksim’e yürümeye çağırıyoruz " demişti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Bakan Yerlikaya'nın 1 Mayıs açıklamasının ardından AYM (Anayasa Mahkemesi)kararını hatırlatarak yaptığı sosyal medya paylaşımında "Her kişinin orada bulunma hakkı vardır" dedi.

DİSK, şu ifadeleri kullandı:

"Kendisini o kültürün parçası olarak gören HER KİŞİNİN #1Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyu aktarmak için ORADA BULUNMA HAKKI VARDIR!"

Bir elimizde karanfillerimiz, bir elimizde alttaki karar metni ile"

DİSK'in hatırlattığı Anayasa Mahkemesi kararı şöyle:

"...idarenin yasaklama ve dolayısıyla müdahale gerekçelerinden biri, İstanbul'da yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşleri alanları içinde Taksim Meydanı'nın yer almamasıdır. Ancak toplantı ve gösteri yürüyüşünün düzenlenmesindeki hedeflenen amaçlara ulaşabilmesi için mekânın önemi gözetildiğinde mekân seçme serbestîsinin kategorik olarak yasaklanması Anayasa bakımından kabul edilemez bulunmuştur."


Kategoriler

Güncel