Ermenistan'da protestolar sürüyor

Ermenistan'ın Azerbaycan ile yaptığı sınır anlaşması çerçevesinde Tavuş bölgesindeki dört köyü Azerbaycan'a iade etme kararının ardından Tavuş bölgesinde protestolar sürüyordu. Başkent Yerevan'a yürüyen grup 9 Mayıs'tan bu yana protesto gösterileri düzenliyor. 13 Mayıs gösterilerinde 170'in üzerinde kişi gözaltına alındı.14 Mayıs'ta da 100'ün üzerinde kişi gözaltına alındı. “Vatan İçin Tavuş” hareketinin liderliğini Tavuş bölgesinden Başpiskopos Bagrat Galstanyan yapıyor.

Protestocular hafta sonu başkent Yerevan’da Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdikleri mitinglerin ardından 13 Mayıs Pazartesi günü başkent Yerevan'ın her yerinde itaatsizlik eylemleri düzenledi.

Edinilen bilgilere Pazartesi günü 171 kişi gözaltına alındı, bunların 156'sı serbest bırakıldı.

Yerevan'da sivil itaatsizlik gösterileri 14 Mayıs'ta da gün boyu sürdü. Göstericiler çeşitli caddeleri kapattı. Salı günü de 100’ün üzerinde kişi gözaltına alındı.

Göstericiler 15 Mayıs Çarşamba günü ise Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası toplantısının yapılacağı merkezin önünde toplanma kararı aldı. Polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Gösteriler Çarşamba gecesi itibariyle sürüyor. 

“Vatan İçin Tavuş” hareketinin lideri Başpiskopos Bagrat Galstanyan, Pazar günü Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde, destekçilerini başkent Yerevan ve diğer bölgelerde itaatsizlik eylemleri gerçekleştirmeye çağırmıştı. Bazı üniversite öğrencileri de gösterilere destek veriyor. 

Gazeteciler: "Polis bizi hedef alıyor"

Bu arada  bağımsız medyadan bazı gazeteciler polisin eylemler sırasında kendilerini özellikle darp ettiğini belirtiyor. 8 örgüt, kitlesel eylemler sırasında gazeteci ve kameramanların engellenmeden çalışmasının sağlanması ve onlara yönelik şiddetin önlenmesi için aktif tedbirlerin alınmasını talep etti.

Nasıl başladı?

Tavuş'ta günlerce süren gösterilerin ardından 4 Mayıs'ta bir grup gösterici Kirants'tan  Yerevan'a yürüme kararı almıştı.  Protestocular 9 Mayıs'ta başkente ulaşmayı planlıyordu. "Vatan için Tavuş" sloganıyla hareket eden grup 9 Mayıs'ta Cumhuriyet Meydanı'na vardı ve ilk mitingini gerçekleştirdi.

Göstericiler, Tavuş'ta devam eden sınır belirleme çalışmalarının derhal durdurulmasını talep ediyor. Gösteriye  üst düzey kilise liderlerinin yanı sıra, mevcut hükümete muhalif bazı siyasi gruplar da destek veriyor. Göstericiler Paşinyan'ın istifasını, etmezse azledilmesini istiyor.

Galstanyan Başbakan Paşinyan'ın görevden azli için muhalif milletvekilleri ile görüşmelerde bulunuyor.

Başbakan Nikol Paşinyan ise “uyuşturucu baronlarının”, “suçluların” ve “yabancı özel servislerin” etkisi altında olduğunu iddia ettiği protestocuları “savaşı kışkırtmak”la suçluyor.  Bu arada ülkede Kilise liderliği ile hükümet arasında açık bir çatışma ortaya çıkmış durumda.

Son mitinglerden birinde Galstanyan, iktidar çevrelerinin kendisini eski başkanlar Robert Koçaryan ve Serj Sarkisyan'a bağlayan suçlamalarına değindi.

Başepiskopos Galstanyan “Sürekli şu veya bu kişiyle bağlantım olduğunu söylüyorlar, sürekli beni [önceki başkanlarla] bağlantılandırmaya çalışıyorlar. Anlamıyorum, bu insanlar Koçaryan'dan mı bu kadar korkuyor, yoksa benden mi korkuyorlar?” dedi.

Protestocu Tavuş sakinleri, anlaşmanın kendileri için ciddi güvenlik sorunları yarattığını belirtiyor. Hükümet ise  güvenlik risklerinin anlaşmayla azaltıldığını ifade ediyor.


Kategoriler

Diaspora / Ermenistan