Reisi için Tahran'da cenaze töreni

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahyan'ı taşıyan helikopter 19 Mayıs’ta kaza yaptı. Uzun süren arama çalışmalarından sonra 20 Mayıs’ta Reisi ve yanındakilerin hayatını kaybettiği açıklandı. Reisi için Tebriz'den sonra başkent Tahran'da cenaze töreni düzenleniyor.

Çarşamba günü  İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve helikopter kazasında hayatını kaybeden diğer altı kişi için başkent Tahran'da yapılan cenaze törenine büyük bir kalabalık katıldı.

Cenaze töreni İran'ın Ruhani Lideri Ayetullah Hamaney'in Tahran Üniversitesi'nde kıldırdığı namazla başladı.

Daha sonra İran bayrağına sarılı tabutlar, omuzlarda bir araca taşındı ve çok büyük bir kalabalığın toplandığı Tahran'ın merkezindeki Azadi Meydanı'na götürüldü.

Daha sonra cenazeler Güney Horasan'a götürülecek ve oradan da Reisi'nin doğum yeri Meşhed'deki sekizinci imam türbesinde toprağa verilecek.

Törene çok sayıda yabancı temsilci  de katılıyor.

Türkiye'den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Irak Başbakanı El-Sudani, Çin Başbakan Yardımcısı, Azerbaycan Başbakanı, Hamas şefi Haniyeh, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Taliban liderleri de cenazeye katıldı.

Erkekler için cenaze törenleri Salı günü Tebriz şehrinde ve Şii dini merkezi Kum'da binlerce siyah giyimli kişinin katılımıyla başladı.

Ülkenin kuzeybatısındaki kentte cenaze kortejinde İran bayrakları sallayan ve Reisi'nin portrelerini taşıyan büyük bir kalabalık vardı.

Reisi ve beraberindekileri taşıyan helikopter Azerbaycan sınırı yakınlarında düştü. Reisi burada Azerbaycan lideri İlham Aliyev ile birlikte törendeydi.

İran Cumhurbaşkanı, Kız Kalesi ve Khoda Afarin barajlarının açılışı için bölgedeydi.

Helikopterde Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı'nın yanı sıra, yerel yetkililer, güvenlik görevlileri ve mürettebat da vardı.

63 yaşındaki sertlik yanlısı din adamı Reisi 2021'de göreve seçilmiş ve İslam Cumhuriyeti'nin her kesiminde muhafazakarların kontrolü ele geçirmesini sağlamıştı.

Yerel medya, yeni cumhurbaşkanının 28 Haziran'da yapılacak seçimle belirleneceğini söylüyor.

(Ajanslar, BBC Türkçe)

Kategoriler

Güncel