Keskin ve Yarkın'ın beraatine savcıdan itiraz

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin ve İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon Üyesi Güllistan Yarkın İHD'nin 2021 yılında düzenlediği Ermeni Soykırımı anmasında "Soykırım" ifadesini kullandıkları gerekçesiyle 301. Maddeden yargılandıkları davada beraat etmişti. Bianet’in haberine göre Duruşma savcısı 21 Mayıs’ta Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi Başkanlığı’na (istinaf) yaptığı başvuruda beraat kararının bozulmasını istedi.

Savcı, başvurusunda, Keskin ve Yarkın’ın 301. Madde’de belirtilen suçları işlediğini iddia etti.

Savcı Keskin ve Yarkın’ın Ermeni Soykırımı’na dair düşüncelerinin ifade özgürlüğü kapsamında olmadığını ve düşünce ve ifade özgürlüğünün “sınırsız” olmadığını belirtti.

Dava, 2 Mayıs’ta İstanbul Adliyesi 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü.

Duruşmada konuşan Eren  Keskin  şöyle demişti:

“Biz kimseye hakaret etmedik. Biz Türkiye kurulmadan önce yaşananların bir soykırım olduğunu düşünüyoruz. Devletin de bu düşünceyi devam ettirdiği görüşündeyim. Bunun tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun bizim coğrafyamızı özgürleştireceğini düşünüyoruz. Ülkeye demokratikleşme anlamında katkı sağlayacaktır. Hiçbir yasa bunu ifade etmemize engel değil. Türkiye bu konuda mahkum edildi."

Keskin şöyle devam etmişti: "Normalde hukuk devletinde bir savcının önüne bu suçlama geldiğinde ‘AİHM kararı var, Türkiye bu konuda mahkum edildi, ben bu davayı açamam’ demeli. Burası bir hukuk devleti değil zaten. Ben 1915’in soykırım olduğunu düşünüyorum. Türkiye devletinin de bu konuda yüzleşmesi ve zararları tanzim etmesi gerektiğini düşünüyorum. Suçlamayı kabul etmiyorum.”

Mahkeme Başkanı “Suç koşulları tespit edilmediği için” her iki sanığın da ayrı ayrı beraatine karar vermişti.

Diyarbakır Barosu’na yeni dava

Geçen hafta da Diyarbakır Barosu’na ‘Yüzleşme ve Helalleşme 24 Nisan 1915 Tarihinden Başlamalıdır’ başlıklı açıklamaları nedeniyle TCK 301. maddesi kapsamında yeni bir dava daha açıldı.  Böylece 2017'den beri Baro yöneticileri hakkında açılan dava sayısı altıya yükseldi.

24 Nisan 1915’in yıl dönümünde yaptıkları anma ve yüzleşme temalı açıklamalardan dolayı Diyarbakır Barosu yöneticileri hakkında 2017-2024 arasında TCK 301. maddeden toplam sekiz soruşturma açıldı ve bunlardan altısı davaya dönüştü.

Mahkemeler, baro yöneticilerinin yaptığı 24 Nisan açıklamalarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğu gerekçesiyle dört davada beraat kararı verdi. 2021 ve 2022’de yapılan açıklamalar nedeniyle açılan davalar devam ederken, 2023 ve 2024 yılında yapılan açıklamalarla ilgili açılan soruşturmalar ise sürüyor.

Kategoriler

Güncel