Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Parlamento'daki bir oturum sırasında Türkiye ile ilişkilerin geldiği aşamayı değerlendirdi.
Mirzoyan "Ermenistan ve Türkiye, ilişkilerin normalleşme sürecinde birçok konuda oldukça geniş bir karşılıklı anlayışa sahip. Açıkçası artık somut anlaşmaların sahada uygulandığını görmenin zamanı geldi” dedi.
Dışişleri Bakanı, bu konuda engel çıkaran üçüncü bir faktör olduğunu söyledi ancak bu konuda isim vermekten kaçındı.
Bilindiği gibi, Türkiye ile Ermenistan, 2020'de Azerbaycan'ın saldırısıyla başlayan Azerbaycan-Ermenistan arasındaki 44 günlük savaştan sonra normalleşme süreci başlatmış, iki ülke süreç için özel temsilci atamıştı.
Görüşmeler sonucunda ilk aşamada iki ülke arasındaki kara sınırının üçüncü ülke vatandaşlarına ve diplomatik pasaport sahiplerine açılması için anlaşmaya varıldı, Ermenistan bu çerçevede Margara (Alican) sınır kapısını geçişe hazır hale getirdi ancak Türkiye tarafında en azından kamuoyuna yansıyan bir gelişme olmadı.
Türkiye ile Ermenistan ayrıca tarihî Ani köprüsünün onarımı için de anlaşmaya varmış durumda.
Bununla beraber özel temsilciler Serdar Çelik ve Ruben Rubinyan uzun süredir bir temas gerçekleştirmiş değil.
Öte yandan Mirzoyan, Ermenistan'daki anayasa değişiklikleri konusunun Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki müzakerelerin gündeminde yer almadığını söyledi.
Mirzoyan, "Biz, hem bizim anayasamızın hem de onların (Azerbaycan'ın) anayasasının, uzun vadeli barışın tesis edilmesi açısından genel olarak hukuki açıdan sorun teşkil edemeyeceğine inanıyoruz. Ne bizim Anayasa'mızda ne de onların Anayasası'nda yapılacak değişiklikler Ermenistan-Azerbaycan müzakerelerinin gündeminde yer almamaktadır" dedi.
18 Ocak'ta Başbakan Nikol Paşinyan, Ermenistan'ın yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğunu söylemişti ve "Yeni jeopolitik ve bölgesel koşullarda daha rekabetçi ve daha yaşanabilir bir Anayasa'ya sahip olmalıyız" demişti.
23 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında ise Ararat Mirzoyan, Azerbaycan'ın Ermeni anayasasında sorunlar gördüğünü söylemiş, "Her iki taraf da (Ermenistan ve Azerbaycan) bu konuda hukuki sorunlar görmüş, bu sorunları birbirlerine sunmuş ve her iki taraf da gerekli açıklamaları yapmıştır. Evet, Azerbaycan ne kadar bu sorunu görmüş ve sunmuşsa, Ermenistan da kendi Anayasası dahil olmak üzere Azerbaycan'ın dikkatini eşdeğer bir soruna çekmiştir" demişti.
Ermenistan muhalefetine göre hükümet, Ermenistan ile Dağlık Karabağ'ın yeniden birleşmesinden bahseden Bağımsızlık Bildirgesi'ne yapılan atıfları Anayasa'dan çıkarmayı planlıyor.
(Ermenistan Kamu Radyosu, Civilnet)