Ermenistan Tarih Müzesi, Fransız Ermeni Hafıza Merkezi Araştırma ve Arşivleme Derneği ile birlikte "Kamp Otto, Marsilya: Soykırımdan Kurtulanların Hikayesi" sergisini açtı.
Ermeni Soykırımı'nın 110. Yıldönümünde Ermenistan Tarih Müzesi, soykırımdan kurtulan Ermeni mültecilerin hikâyelerinden oluşan bir sergi açtı.
26 Nisan'dan açılan "Kamp Otto, Marsilya: Soykırımdan Kurtulanların Hikâyesi" başlıklı geçici sergi, Yerevan'daki Ermenistan Tarih Müzesi'nde ziyaretçilerini bekliyor. Ermeni Soykırımı'nın 110. yıl dönümü için hazırlanan sergi, Fransız Ermeni Hafıza Araştırma ve Arşivleme Derneği (ARAM) iş birliğiyle düzenlendi.
Dernek tarafından müzeye aktarılan belgeler, Marsilya, Fransa'daki Kamp Otto sığınağında Ermeni Soykırımı'ndan kurtulan mültecilerin günlük yaşamlarını gözler önüne seriyor ve kamptaki hayatlarını yansıtıyor.
Serginin en önemli parçalarından biri, ARAM Derneği'nin birkaç gün önce Ermenistan Tarih Müzesi'ne bağışladığı "Nansen Pasaportu". Sergide pasaportlar, fotoğraflar, belgeler, kitaplar ve diğer tarihi materyaller, müzenin mevcut koleksiyonlarıyla birlikte sergilenecek.
Pasaportlar, fotoğraflar, belgeler, kitaplar, diskler ve sergilenen diğer eşyalar ilk kez Fransa dışına çıkarılıyor.
Başkanın verdiği bilgiye göre, tüm materyaller Ermeni Soykırımı’ndan sağ kurtulan ve Fransa’ya gelen, başlangıçta otellerde barındırılan Ermenilerle ilgili. 1922’de açılan ve 1927’ye kadar faaliyet gösteren Otto kampında ağırlanan göçmen Ermenilerin sayısı 5000'den fazla idi. Ve Sivas'tan gelmişlerdi. Otto kampının müdürü Ermeniydi ve Fransızcayı çok iyi biliyordu.
Ayrıca 400 Ermeni öğrencinin eğitim gördüğü bir okul vardı, daha sonra hemşehri ve kilise dernekleri açılrı, bunlardan birini de kurtulanlardan Grigoris Balakyan kurdu.
Astğik Lusikyan, büyükbabasının Ermeni Soykırımı’ndan altı yaşında kurtulduğunu ve o yaşta felaketi anlattığını, babası Jean Artin Garbis’in, yaşananların hiç kimsenin unutmaması için 1957 yılında ARAM’ı kurduğunu söyledi.
Tarih Müzesi Müdürü David Poğosyan, bu yıl Ermeni Soykırımı’nın 110. yıl dönümü olduğunu belirterek, yaklaşan serginin yalnızca soykırıma değil, soykırımdan kurtulanların hikâyelerine de farklı bir perspektiften bakmak için yeni bir fırsat olduğunu vurguladı.
Sergi, 25 Mayıs'a kadar açık kalacak.