Yekaterinburg'da Rus polisinin düzenlediği bir baskın sırasında iki Azerbaycanlının öldürülmesinin ardından Moskova ile Bakü arasındaki ilişkiler sertleşti.
Azerbaycan resmi makamları Ziyaddin ve Hüseyin Safarov kardeşlerin 27 Haziran'da Yekaterinburg'da gözaltındayken künt bir cisimle vurulması sonucu öldürüldüklerini iddia eden bir açıklama yaptı.
Gelişmenin ardından Azerbaycan yetkilileri ülkede üç Rus gazeteciyi tutukladı ve ülkedeki tüm Rus kültürel etkinlikleri iptal etti.
Azerbaycan İçişleri Bakanlığı, Sputnik-Azerbaycan'a baskın düzenleyerek iki kişiyi gözaltına aldı - yönetici müdür Igor Kartavykh ve genel yayın yönetmeni Yevgeny Belousov. Bu kişilere dolandırıcılık, yasadışı girişimcilik ve suç yoluyla elde edilen malların yasallaştırılması nedeniyle ceza davası açıldı.
Sputnik-Azerbaycan'a yapılan polis baskını sırasında, Ruptly editörü Aytakin Huseynova da olayı filme aldığı için gözaltına alındı,
Ruptly, Rusya'nın devlet tarafından işletilen medya kurumu Russia Today'in bir yan kuruluşu.
Azerbaycan, bu süreçte Rus kolluk kuvvetlerini doğrudan 'aşırı zulümle işkence ve cinayet' ile suçladı.
Bu arada, tartışma Azerbaycan medyasında devam etti.
Caliber'de 29 Haziran'da yayınlanan bir makale, şiddet olaylarını 'Rus gelenekleri: şovenizm ve etnik kökene, dine ve ırka dayalı ayrımcılık'ın yüzyıllardır devam eden tarihinin son örneği olarak nitelendirdi.
Makale, Yekaterinburg’daki olayları Rusya’nın Ukrayna’yı tam ölçekli işgaline bağlayarak, savaşın Moskova’nın emperyalist şovenizminin ‘sadece buzdağının görünen kısmı’ olduğunu savundu.
Hükümet yanlısı medya kuruluşu APA da benzer bir tarzda, ‘Yekaterinburg Dehşeti: Şovenizm ve etnik ayrımcılık Rusya’da devlet politikası haline geldi’ başlığı altında bir makale yayınladı.
Makalede, Rusya’nın ‘ırkçı ve şovenist politikalarının sadece derinleşmekle kalmayıp aynı zamanda aşırı bir biçime büründüğü’ iddia edildi.
Rus yetkililer ve medya organları, gazetecilerin tutuklanması ve kültürel etkinliklerin iptali nedeniyle Azerbaycan'a tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, tutuklamaları "yasadışı" ve "düşmanca" olarak nitelendirirken, Russia Today'in başkanı Dmitry Kiselyov, tutuklanan gazetecilere "teröristmiş gibi" davranılmasını kınadı.
Azerbaycan'dan yeni karşılık
Bu süreçte Azerbaycan medyası, uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla iki grup Rus vatandaşının tutuklandığını bildirdi. Tutuklananlardan bazılarının yaralandığı görülüyor.
Gözaltıların ardından Moskova, Azerbaycan Büyükelçisi Rahman Mustafayev'i çağırarak ona 'Bakü'nün dostça olmayan eylemleri' ile ilgili bir protesto notası verdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı ayrıca Rus gazetecilerin 'derhal serbest bırakılmasını' talep etti.
Rusya'da bir Azerbaycanlı daha gözaltında
Son olarak 1 Temmuz'da Yekaterinburg'daki Azerbaycan diasporasının lideri Şahin Şihlinsky ve oğlu Mutvali Şihlinsky gözaltına alındı.
APA'nın haberine göre, Yekaterinburg'daki Azerbaycan diasporasının lideri Şahin Şihlinsky'nin oğlu Mutvali Şihlinsky serbest bırakıldı.
Carnegie Center'dan Zaur Shiriyev, Azerbaycan ve Rusya'nın ne yakın müttefik ne de açıkça düşman olduğunu, ikisinin arasında bir durumda olduklarını söyledi.
Shiriyev, "Azerbaycan, özellikle kendi çıkarları söz konusu olduğunda, artık Rusya'nın davranışlarını pasif bir şekilde kabul etmeye hazır olmadığını açıkça belirtiyor" diye ekledi.
BBC'nin analizine göre gözlemciler, Azerbaycan'ın artık Güney Kafkasya'da "Moskova'nın baskın rolüne meydan okuyan" bölgesel bir devlet haline geldiğini ifade ediyor.
(OC Media, APA, BBC Azerbaycanca)