‘ODTÜ ayakta’

ODTÜ'lüler 'Devrim Stadı'nda buluşmak için yürüyüşe geçti, İTÜ'de rektörlüğe yürüyen öğrencilerle özel güvenlik arasında arbede yaşandı. Saat 13.00 sıralarında 5000 öğrenci 'ODTÜ ayakta' yazısı yazılı pankartın arkasında toplanarak ‘Devrim Stadı’na yürüdü. Şu saatlerde ise Başbakan Erdoğan ve ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar Başbakanlık köşkünde bir araya geliyor.

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın 18 Aralık günü Göktürk-2 törenleri için geldiği ODTÜ’de öğrenciler ve polis arasında yaşanan çatışmanın ardından birçok protestoya ev sahipliği yapan ODTÜ’de bugün en kitlesel eylemlerden birisi gerçekleştiriliyor. Hazırlık binası önünde toplanan binlerce ODTÜ’lü, Devrim Stadyumu’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte öğrencilere CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de destek veriyor.

ODTÜ’lülere destek vermek için kampüse gelen bazı kitle örgütleri ile Hacettepe Üniversitesi öğrencileri içeri alınmak istenmeyince, arbede yaşandı. Yaşanan gerilimin ardından Hacettepeliler kapıyı açtırarak, içeri girdi. Öğrenci ve akademisyenler, “ODTÜ ayakta, AKP ’ye direniyor” pankartı arkasında yürüyüş yaptı. “Tayyip elini ODTÜ’den çek”, “Gelenek sürüyor, ODTÜ yürüyor”, “Kurtuluş yok tek başına... Ya hep beraber, ya hiç birimiz” sloganları atıldı.

ODTÜ AYAKTA YAZILDI

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar'ın bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Eroğan ile görüşmesi beklenirken ODTÜ'deki Devrim Stadyumunda bugün verilecek konser öncesi öğrenciler 18 Aralık'ta ODTÜ'de yaşanan olayları protesto etti. Yürüyüş öncesi özel güvenlik görevlileri giriş ve çıkışlarda geniş güvenlik önlemleri aldı. Öğrenciler ile özel güvenlik görevlileri arasında kısa süreli arbede yaşandı. Güvenlik görevlileri üniversite kimlikleri olmayan kişileri ODTÜ'ye almadı. Hazırlık Bölümü önünde toplanan öğrenciler yürüyüşe geçerek birçok sanatçının katılımıyla gerçekleşecek olan konserin yapılacağı Devrim Stadyumu'na geldi. Öğrenciler saha içine girip birbirlerine kenetlenerek 'ODTÜ Ayakta' yazdı.

GALATASARAY VE İTÜ'YE SELAM

Devrim Stadyumu’nda, kürsüden Galatasaray ve Mimar Sinan Üniversitesi’ndeki işgal eylemlerine ‘selam’ gönderilirken, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde de işgal eyleminin başladığı duyuruldu. Öğrenciler da “Her yer direniş, her yer ODTÜ” sloganı ile destek verdi.

Araştırma görevlileri adına konuşan Ercan Bölükbaşı, Başbakan Erdoğan’ın, ODTÜ’nün susacağını sandığını fakat yanıldığını belirterek, “Erdoğan işgalciydi ve işgalciler her zaman kaybeder” dedi. ODTÜ Öğretim Ütyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Gökmen de sanatçıların deteğinin önemli olduğunu belirterek, destek veren sanatçılara teşekkür etti. Öğrenciler adına konuşan İlknur Özcan ise “Başbakan işgalci ordusuyla gelirken ODTÜ’nün diz çökmesini bekledi ama ODTÜ ayağa kalktı. Erdoğan’ın emriyle bildiriye imza atan, akademik ahlaktan yoksun rektörler akadamiyi hak etmiyor. Muhteşem Tayyip’in kini akademisyenlere ve ODTÜ Rektörü’ne yöneldi. Asıl mücadelemiz yeni başlıyor. Yeni YÖK Yasası’nı kabul etmeyeceğiz” dedi.

KESK Başkanı Lami Özgen de selamlama konuşması yaparak öğrencilere desteğini verirken, Devrimci 78’ler Federasyon, Eğitim-Sen, Türk Tabipler Birliği (TTB), ODTÜ Mezunlar Derneği ve Üniversite Konseyleri Derneği’de eyleme destek verdi. Konuşmalardan sonra Pınar Sağ sahneye çıkarak, öğrencilerle birlikte marşlar söyledi.

İTÜ'DE GERGİNLİK

Bu arada İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)'nde de öğrencilerle güvenlik görevlileri arasında gerginlik yaşanıyor. İTÜ Rektörü'nün ODTÜ'deki olaylarla ilgili yapılan ortak açıklamaya imza atmasına tepki gösteren bir grup öğrenci, üniversitenin Maslak Kampüsü'nde toplandı. Slogan atarak yürüyen yaklaşık 300 öğrenci, rektörlük binası önüne geldi. Öğrenci grubunun önünde yer alan 20 kişi içeri girmek istedi. Rektörlük girişinde bariyer oluşturan güvenlik görevlileri öğrencilerin girişine izin vermedi. Grup ile güvenlik görevlileri arasında arbede çıktı. Bu sırada yürüyüşe katılan öğrencilerin büyük bir kısmı kapıyı tekmeleyen ve duvarlara vuran öndeki gruba tepki gösterip rektörlük önünden ayrıldı.

Rektörlük önünde beklemeye devam eden grupla güvenlik görevlileri arasında bir süre daha tartışma yaşandı. Sayıları azalan öğrenciler kapı önünde beklemeye devam ederken, iki otobüs çevik kuvvet polisi üniversitenin arka kapısından içeri girdi.

(Radikal)

Kategoriler

Genel