24 Nisan, Türkiye’de bütün acılarla yüzleşmenin fırsatıdır

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, HDP-BDP meclis grup toplantısında “İnsan kimliğimiz, insan onurumuz ayaklar altına alınmasın istiyorsak, mazlum halklara dönük yapılan hiçbir haksızlığı asla görmezden gelemeyiz. 24 Nisan, Türkiye’de bütün bu acılarla yüzleşmenin fırsatıdır” dedi.

Konuşmasına 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü’nü kutlayarak başlayan Demirtaş, dünyada en fazla gazetecinin tutuklu olduğu, gazetecilerin işten atılma, devlet, yargı ve patron baskısı altında çalıştığı bir ortamda bugünün bayram havasında geçemeyeceğini söyledi.

Demirtaş, 246 Ermeni aydının 24 Nisan 1915’te İstanbul’dan sürülmesiyle başlayan soykırımın, İttihat ve Terakki zihniyetinin kapsamlı soykırım politikasının başlangıcı olduğunu dile getirdi. Demirtaş, İttihat ve Terakki’nin ırka dayalı, tek ulus yaratmak, Türk ve Müslüman olmayan tüm unsurları bu topraklardan temizlemek için kapsamlı bir plan yürüttüğünü vurguladı. Demirtaş, Ermenilere yönelik ötekileştirmenin hâlâ devam ettiğine işaret ederek, “Kardeşliği inşa etmeye çalıştığımız bu topraklarda Ermeni sözünü bir küfür olarak bize kabul ettirmelerine tanıklık ediyoruz” dedi.

Demirtaş, “Türkiye’nin bu acı tarihiyle yüzleşmesi lazım” diyerek, İttihat ve Terakki zihniyetinin hesap vermesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, bunun birlikte yaşama kültürü için gerekli olduğunu dile getirdi. Demirtaş, “İnsan kimliğimiz, insan onurumuz ayaklar altına alınmasın istiyorsak, mazlum halklara dönük yapılan hiçbir haksızlığı asla görmezden gelemeyiz. 24 Nisan, Türkiye’de bütün bu acılarla yüzleşmenin fırsatıdır” dedi. Ancak hükümetin halen gayrimüslimlere dönük ayrımcı dil kullandığını, bu topraklardaki halkları sayarken gayrimüslimleri saymadığını kaydeden Demirtaş, “Onların inancına saygı duymadığı için mi, hâlâ İttihat Terakki zihniyetinin artıklarını beyinlerinden atamadığı için mi merak ediyoruz. Bu ülkede Ermeni, Rum, Süryani yok mu? Bunları sayarken neden tek bir gayrimüslim unsuru saymayı kendinize zulüm görüyorsunuz?” diye sordu.

‘GAYRİMÜSLİMLER 76 MİLYON İÇİNDE YOK MU?’

Bu acılarla ortak bir gelecek kurulamayacağını ifade eden Demirtaş, Holokost’tan dolayı 1977 yılında Almanya Başbakanı’nın Yahudilerden özür dilemesini hatırlattı ve “Sembolik bir özürdü ama tarihi bir barışmanın sembolü haline gelmiştir” dedi, Türkiye’de de içten özürlere ihtiyaç olduğunu dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti: “Dersim katliamı için, Kürtlere yapılan, inançlı Müslümanlara yapılan, Ermenilere, Süryanilere, Ezidilere, Rumlara yapılanlardan dolayı özür dileyemeyeceksen, bu ülkenin, 76 milyonunun kardeşliğinden kimse söz etmesin. Bu unsurların hepsi 76 milyonun içinde var. Ya gönlünüzden geçen rakamı söyleyin, ya toplumun yüzde 50’si deyin ya da ağzına 76 milyonu almayın. 76 milyon bir ve beraberiz demeyin. Bir ve berabersek bunları cesursa tartışmak ve gereğini yerine getirmeniz lazım.”

Demirtaş, Ermeni toplumun acılarını paylaştıklarını dile getirerek, ekledi: “Asla düşmanlığı körüklemeden, gerçek bir adalet, barış ve kardeşliği hep birlikte inşa edeceğiz.”

Kategoriler

Güncel Gündem