Dersim'e 100 Ceviz Fidanı

Dersim coğrafyasının barajlar, Hidroelektrik Santrallerler (HES) ve madenler sebebiyle tahribatına dikkat çekmek amacıyla bir araya gelen dernekler ''Dersim'e 1000 Ceviz Fidanı'' etkinliği kapsamında bölgede üç gün boyunca fidan dikmişti. Geçtiğimiz Çarşamba da İstanbul’da, Seyr-I Mesel Tiyatrosu’nda, doğa tahribatına karşı kamuoyu oluşturmak için bu dikimi kayda alan bir belgesel gösterimi gerçekleşti.

MELİS SOLAKOĞLU - ÇİĞDEM YILMAZ

Dersim coğrafyasının barajlar, Hidroelektrik Santrallerler (HES) ve madenler sebebiyle tahribatına dikkat çekmek amacıyla bir araya gelen dernekler ''Dersim'e 1000 Ceviz Fidanı'' etkinliği kapsamında bölgede üç gün boyunca fidan dikmişti. Geçtiğimiz  Çarşamba da İstanbul’da, Seyr-I Mesel Tiyatrosu’nda, doğa tahribatına karşı kamuoyu oluşturmak için bu dikimi kayda alan bir belgesel gösterimi gerçekleşti.

Dersim Dernekleri Federasyonu(DEDEF),Munzur Çevre Derneği, Dersim İlçe Belediyeleri, Tunceli Sanayi ve Girişimciler Derneği,Munzur Çevre Platformu ve Gezi Müzisyenleri  ''Dersim'e 1000 Ceviz Fidanı'' etkinliğini ve doğa tahribatını daha geniş kitlelere duyurmak için Seyr-i Mesel Tiyatrosu’nda bir araya geldi. Dersim coğrafyasının tahrip edilmesine dikkat çekmek için “Madencilik ve Hes'lerle Doğa Talanına Karşı” adlı bir belgesel gösterimi yapıldı.      

Belgeselde yönetmen Sinan Demirtaş, Dersim’de gerçekleşen fidan dikme etkinliğini aktarıyor.

Türkiye Çevre ve Ekoloji Hareketleri Avukatlarından Alp Tekin Ocak,  etk,nl,kte yaptığı konuşmada, çalışmaları daha önce başlanılması gereken önemli bir mücadelenin ilk adımları olarak nitelendirdi, çevre tahri,batını şöyle aktardı; 'HES ve Barajlar nedeniyle doğanın ekolojik dengesinin bozulmasının yanı sıra, barajlar ve madenler, bölge insanının inanç ve kültürel değerlerini de yok ediyor. Kemah Deliçay Hes Projesi, bölgede bulunan “ Seyit İbrahim Türbesi”, “Seyit İbrahim’in musahibi Ağuçanlı Mehmet Dede Türbes”, “Şehitlik “  ve “Xane Qudur “  a yapılan ziyaretlere zarar veriyor. Kontrolsüz yapılan dinamit patlamaları Sinemli ocağının önemli erenlerinden Seyit İbrahim’in ziyaretini de olumsuz etkiliyor.'

Metin Kahrama da Dersim’deki bu mücadelenin on yıldır sürdüğünü ama çok çabuk sonuç alamadıklarını bildirdi. 

Dersim’de gerçekleştirilen fidan dikme etkinliğinde Gezi Direniş'i sırasında hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ailesi de katılmış buradaki fidanlığa Berkin Elvan ve Gezi Direnişçileri Çocuk Parkı adı verilmişti.

Fidan dikimi, geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleşmişti. Dersim’deki fidanlığa Gezi Direniş'i sırasında hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ismi verilmiş; 21 Nisan'da Elvan ailesinin de katılımıyla, Berkin Elvan ve Gezi Direnişçileri Çocuk Parkı açılmıştı. 

Kategoriler

Güncel Yaşam