İsrail'den Filistin'e 'misilleme' saldırısı

18 gündür kayıp olan üç İsrailli yerleşimcinin cansız bedenlerinin bulunması üzerine İsrail Gazze'de 34 farklı hedefi vurdu. Askerler, üç yerleşimciyi kaçırmaktan sorumlu tuttuğu iki evi havaya uçururken Cenin mülteci Kampı'na baskın düzenlendi. Filistin, İsrail'in düzenlediği hava saldırılarını BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti.

18 gün önce kaybolan üç İsrailli yerleşimcinin cansız bedenlerinin bulunmasının ardından  İsrail Başbakanı Netanyahu, ölümlerden Hamas’ı sorumlu tuttu. 34 farklı yeri havadan vuran İsrail ordusu, üç yerleşimciyi kaçırmaktan sorumlu tuttuğu iki Filistinlinin evlerini de havaya uçurdu. İsrail askerleri Cenin Mülteci Kampı'na da baskın düzenleyerek bir Filistinli genci öldürdü.

 Filistin, İsrail'in düzenlediği hava saldırılarını BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti. Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur tarafından BM Güvenlik Konseyi başkanlığına sunulan mektupta, son iki hafta içinde Gazze Şeridi'nde sivillerin yaşadığı bölgelere her gece İsrail'in hava saldırısı ve top atışı düzenleyerek uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti; 575 kişiyi gözaltına aldığını gözaltına alınanlar arasında 24 siyasetçinin de bulunduğunu kaydetti.

Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan üç gençten Naftali Fraenkel ve Gilad Shaer 16 yaşında, Eyal Yifrah 19 yaşındaydı. 

Saldırılarda 4 yaralı, 1 ölü 

Gazze'deki Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kudra, saldırılarda 4 kişinin yaralandığını belirtti.

İsrail ordusu hava saldırılarının yanı sıra, üç İsrailli yerleşimciyi kaçırmakla suçladığı Amir Ebu Iyşe ile Mervan Kavasımi'nin evlerini de patlayıcı yerleştirerek havaya uçurdu.

İsrail askerleri Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin mülteci kampına düzenlediği baskında da bir Filistinli hayatını kaybetti. Hastane yetkilileri, 16 yaşındaki Yusuf Ebu Zaga'nın göğsüne isabet eden kurşunla ağır yaralanmış halde hastaneye getirildiğini, müdahalelere rağmen kurtarılamadığını açıkladı.

Hamas, üç yerleşimcinin kaybolmasının İsrailk’in propaganda amaçlı hareketi olduğunu iddia etmişti. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise cesetlerin bulunmasının ardından AFP’ye yaptığı açıklamada, “Eğer işgal kuvvetleri bir saldırı ya da savaş başlatırlarsa kendilerine cehennemin kapılarını açmış olurlar” dedi.

Bu arada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, cesetlerin bulunması üzerine Filistin yönetimini acil toplantıya çağırdı.

Kaçırılan öğrenciler: Naftali Fraenkel (16), Gilad Shaer (16) ve Eyal Yifrah (19)
Fotoğraf: Reuters

BM'den itidal çağrısı

ABD Başkanı Barack Obama, ölenler yerleşimciler için baş sağlığı dileğinde bulunurken, İsrail ve Filistin yönetimine olayın sorumlularının bulunması için işbirliği yapmaları çağrısında bulundu.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise, cesetlerin bulunmasıyla ilgili ‘Bu affedilemez bir terör eylemidir” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Batı Şeria'da İsrailli üç gencin öldürülmesini kınayarak taraflara itidal çağrısı yaptı.

İsrail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan üç İsrailli yerleşimci gencin kaçırıldığını duyurmuş, bundan Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu.

İsrail parlamentosunun kaçırılanların bulunması için orduya geniş yetkiler vermesinin ardından düzenlenen operasyonlarda 500'den fazla Filistinli tutuklandı.

Kategoriler

Güncel Dünya