İskoçya bağımsızlığa 'Hayır' dedi

İskoçya halkı, bağımsızlık referandumunda tercihlerini Birleşik Krallık'ta kalmaktan yana kullandı. Referandumda seçmenin yüzde 55'i bağımsızlığa 'hayır' derken, 'evet' oylarının oranı yüzde 45'te kaldı.

İskoçya’daki tarihi referandumda, İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow’da bağımsızlığa evet diyenler öne geçerken, başkent Edinburgh ve İskoç milliyetçilerin kalesi olarak görülen Perth and Kinross bölgesinde de halk yarısından fazlası ülkenin Birleşik Krallık’ta kalması yönünde oy verdi.

Yüzde 85 katılım oranıyla, ülkenin 1950’den bu yana en fazla katılım gösterilen seçimin resmi olmayan sonuçları belli olunca İngiltere Başbakanı David Cameron kısa bir açıklama yaptı. Cameron, 'İskoçya halkı sözünü söyledi. Sonuç net. Dört ulustan oluşan ülkemizi bir arada tutmaya karar verdiler. Milyonlarca insan gibi ben de çok mutluyum. Birleşik Krallık'ın sona erdiğini görmek kalbimi kıracaktı. Şimdi Birleşik Krallık'ın biraraya gelme, ileriye bakma zamanıdır' diye konuştu.

Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron’ın resmi sonuçların açıklanmasının ardından bir ulusa sesleniş konuşması yapması ve yeni bazı yasa tasarılarını halka tanıtması bekleniyor. Kraliçe Elizabeth’in de öğleden sonra sonuçlarla ilgili bir açıklama yayınlayacağı düşünülüyor.

 

Kategoriler

Güncel Dünya