Çözüm Süreci kurulu'yla ilgili kararname Resmi Gazete'de

Çözüm Süreci Kurulu ve Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonu’na ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararnameye göre, 'Çözüm Süreci Kurulu'yla ve 'Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonları' kurulacak.

10 Temmuz’da çıkartılan “Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun”a atıfta bulunulan kararda, söz konusu kanunla hükümete genel bir yetki ve sorumluluk verildiği belirtildi. Karara göre, Çözüm Süreci Kurulu ve Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonu kurulacak.

Kurumların çalışma alanları şöyle:

* Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar.

* Hukuki düzenlemeler ve insan hakları.

* Sosyal programlar

* Ekonomik tedbirler

* Kültürel programlar

* Toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları

* Güvenlik ve silahsızlandırma

* Sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar

* Eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar

* Psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları

* Kamuoyunu bilgilendirme ve kamu diplomasisi çalışmaları

Çözüm Süreci Kurulu

Çözüm Süreci Kurulu’na başbakan ya da görevlendireceği başbakan yardımcısı başkanlık edecek.

Kurulda, başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, MİT Müsteşarı ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı’ndan oluşacak.

Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonları

Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonları, “çalışma alanından sorumlu kurumdan görevlendirilecek en az müsteşar yardımcısı düzeyinde bir temsilcinin başkanlığında ilgili kurumlardan en az müsteşar yardımcısı düzeyinde temsilcilerin katılımıyla” oluşturulacak.

Bakanlar Kurulu kararıyla, bu kurul ve komisyonlarda yer alanlara hukuki, idari ve cezai sorumlulukları olmaması yönünde güvence de getirildi.

HDP heyeti İmralı'ya gidiyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan HDP heyeti PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için İmralı Adası’na gitti.

Öcalan'ın, İD'in (IŞİD) Kobani’ye dönük saldırıları, KCK yetkililerinin “çözüm süreci ve ateşkes bizim için anlamını yitirdi” açıklamaları ve çözüm süreciyle ilgili Bakanlar Kurulu Kararı'yla ilgili açıklama yapması bekleniyor. 

Kategoriler

Güncel Gündem