MİT devlet sırlarını Genelkurmay’a havale etti

MİT, Hrant Dink cinayetiyle ilgili mahkemeye gönderilen belgelerin ‘devlet sırrı’ olup olmadığı yönündeki soruya yanıt verdi; “Genelkurmay Başkanlığına sorun.”

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Hrant Dink cinayeti tetikçisi Ogün Samast’ın yargılanmasına İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ve İsmail Cem Halavurt katıldı. Samast’ın avukatı Levent Yıldırım, şehir dışına taşındığı gerekçesiyle davadan çekildiğini yazılı olarak mahkemeye bildirdi. Tutuklu sanık Ogün Samast ise duruşmaya katılmadı.

Milli İstihbarat Teşkilatı, Hrant Dink cinayetiyle ilgili mahkemeye gelen belgelerin devlet sırrı olup olmadığı sorusuna yanıt verdi. MİT, mahkemeye “Genelkurmay Başkanlığı’na sorun” dedi. MİT, Hrant Dink cinayetiyle ilgili ellerindeki belgeleri daha önce 'Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na göndermişti. Mahkemenin talebi üzerine, Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu ellerindeki MİT belgelerini mahkemeye göndermişti. Mahkeme, uzun süredir belgelerin devlet sırrı olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor. MİT, daha önce gönderdiği yanıtlarda devlet sırrı olup olmadığını söylememişti. MİT yanıt vermediği için mahkeme ellerindeki belgeleri davanın taraflarına veremiyor.  

“Genelkurmaya sormayın”

Duruşmada söz alan Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, MİT belgelerinin kendilerine verilmesini istedi. Bakırcıoğlu, “Bu Dink cinayetini işleyen üst yapıların araştırılması ve bağlantılarının ortaya çıkartılması yönünden de zorunludur. Bu sebeple biz Genelkurmay Başkanlığı’na herhangi bir soru sorulmasının gerekmediği düşüncesindeyiz” diye konuştu.

Bakırcıoğlu ayrıca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 'Seferberlik Tetkik Kurulu' soruşturmasında Dink cinayetiyle ilgili olan belgelerin mahkemeye gönderilmesini istedi.

Mahkeme ‘sır’ peşinde

Mahkeme başkanı MİT’ten gelen belgelerin devlet sırrı olup olmadığı konusundaki araştırmasına devam etmeye karar verdi. Avukatların itirazına rağmen MİT’in söylediği gibi yaparak Genelkurmay Başkanlığı’na ‘devlete sırrı olup olmadığını’ sordu.

Mahkeme, Seferberlik Tetkik Kurulu soruşturmasında bir kısıtlama kararı olup olmadığının ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına sorulmasına karar verdi.

Öte yandan Mahkeme, daha önce Ogün Samast davasının İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ana dava ile birleştirilmesini istemişti. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirme kararına 30 Ekim’de görülecek olan duruşmada karar vereceğini bildirdi. Duruşma Aralık ayına ertelendi.

Kategoriler

Güncel Dink Davası