1964 Tehciri için özel konferans

Yunanistan pasaportlu Rumların sınırdışı edilme kararının 50. yılı etkinlikleri, 30 Ekim-1 Kasım tarihlerinde İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenecek ‘1964 Tehciri ve İstanbul Rumları: Türkiye Toplumunun Homojenleşmesinde Dönüm Noktası’ isimli konferansla sona erecek.

Türkiye’deki Rum nüfusunun önemli ölçüde azalmasında kırılma noktası olarak görülen 1964 Tehciri, özel bir konferansla bir kez daha gündeme geliyor. Yunanistan pasaportlu Rumların sınırdışı edilme kararının 50. yılı etkinlikleri, 30 Ekim-1 Kasım tarihlerinde İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenecek ‘1964 Tehciri ve İstanbul Rumları: Türkiye Toplumunun Homojenleşmesinde Dönüm Noktası’ isimli konferansla sona erecek. 1964 Rum Tehciri’ni hatırlatmaya yönelik Babil Derneği tarafından ortaya konan projenin ilk ayağını İstanbul ve Ankara’da düzenlenen ’20 Dolar 20 Kilo’ sergisi oluşturmuştu.

Konferans, 30 Ekim Perşembe günü Fransız Kültür Merkezi’nde Tassos Boulmetis’in yönettiği ‘Bir Tutam Baharat’ filminin gösterimi ve Cengiz Aktar’ın başkanlık edeceği bir panelle başladı. Konferansın ikinci günü, İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü Enerji Müzesi’nde, İlay Romain Örs, Stavros Anestidis, Iraklis Millas ve Baskın Oran’ın konuşmalarıyla devam edecek olan program, ‘1964’e Doğru Politik Durum’, ‘1964’ün Yasal İçeriği’ ve ‘1964 Olayları’ isimli panelleri de içeriyor. Vangelis Kechriotis’in ’20 Dolar 20 Kilo’ sergisi sunumu günün son etkinliği olacak. Konferansın son gününde ise ‘1964’ün Basın Yansımaları’ ve ‘1964’ün Yaşayan Anısı’ isimli iki panele yer verilirken, günün son etkinliğinde Emilia Themopoulou, Ayhan Aktar ve Nikolaos Uzunoglou, bugünden bakarak 1964’ü tartışacak. Konferans, Samim Akgönül’ün yapacağı kapanış konuşmasıyla sona erecek.