Kalfayan büyük zorluklarla mücadele ediyor

Kalfayan Yetimhanesi Vakfı Başkanı Daniel Antikacıoğlu ile, Yönetim Kurulu üyeleri Diana Kamparosyan ve Aylin Pontioğlu, 23 Kasım Pazar günü yapılan madağ öncesi bilgi vermek üzere gazetemizi ziyaret etti. 2002’den beri Kalfayan Okulu Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdüren Antikacıoğlu, bu yıl geçen yıllara nazaran daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Aylin Pontioğlu, Daniel Antikacıoğlu ve Diana Kamparosyan. Fotoğraf: MİHRAN MANUKYAN 

BARUYR KUYUMCİYAN
baruyr@agos.com.tr

Okulların bütçesini denkleştirmek için düzenlenen madağlar (sevgi sofrası) sürüyor. Sevgi sofraları, bu kez Üsküdar Kalfayan İlköğretim Okulu yararına kurulacak. Kalfayan Yetimhanesi Vakfı Başkanı Daniel Antikacıoğlu ile, Yönetim Kurulu üyeleri Diana Kamparosyan ve Aylin Pontioğlu, 23 Kasım Pazar günü yapılan madağ öncesi bilgi vermek üzere gazetemizi ziyaret etti. 2002’den beri Kalfayan Okulu Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdüren Antikacıoğlu, bu yıl geçen yıllara nazaran daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Bu yıl 148. kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan Kalfayan, Karagözyan Yetimhanesi’nin kapalı olması nedeniyle, ilköğretim çağındaki öğrencilerin yatılı olarak eğitim gördüğü tek okul olma özelliğini taşıyor. Karagözyan Yetimhanesi bu yıl yatılı öğrenci kabul etmeye başlasa da, Kalfayan önemini koruyor. Kimi zaman sorunlu ailelerin çocuklarına, kimi zaman yetimlere, son yıllarda ise Anadolu’dan gelen öğrencilere sıcak bir yuva olan Kalfayan, maddi zorluklar ve öğrenci azlığı nedeniyle kapanmanın eşiğinde.

Adıyaman’dan öğrenci

“Bu yıl 11 öğrenci mezun ettik, yeni gelen öğrenci sayısı ise altı. Buna bile sevinmek durumundayız” diyen Diana Kamparosyan, okulu açık utmak için büyük çaba sarf edenlerden. Bunun için Anadolu’ya giderek İstanbul’a öğrenci getiren Kamparosyan, bu yıl okula yeni kayıt yaptıran öğrencilerden üçünün, Adıyaman şehir merkezine 53 kilometre mesafedeki bir mezradan geldiğini, çocuklarını İstanbul’a göndermek konusunda çekinceleri olan aileleri bizzat evlerine giderek ikna ettiğini belirtti: “Adıyaman Kâhta’da toplam 12 aileyle görüştüm. Bir kısmı Ermeni olarak yaşamayı kabul ediyor ama çoğu, Ermeniliğe dönmeleri durumunda 1915’te yaşananların tekrarından korkuyor. Çocuklarını gönderen üç aile, henüz iki yıl önce Ermeniliğe dönmüş ve bu kararlarının bilinmesini istemiyorlar. Her şeye rağmen Ermeni olarak yaşamlarını sürdüren aileler, yeni doğan çocuklarına Ermenice isimler koymayı tercih edebiliyor.”

Tıbrevank’la ortaklık

Vakıf Başkanı Antikacıoğlu, Üsküdar’daki velilerin, Kalfayan’da sorunlu ailelerin çocuklarının okuduğunu düşündükleri için çekimser davrandıklarını, bu yüzden çocuklarını genellikle Aramyan’a gönderdiklerini belirtti. Bu durumun Kalfayan’ı öğrenci kaybına uğrattığını vurgulayan Antikacıoğlu, Aramyan, Kalfayan ve Tıbrevank arasında, bir eğitim birliği oluşturmak üzere yapılan görüşmelerden umutlu olduğunu söyledi: “Aramyan, Kalfayan ve Tıbrevank’la bir süredir eğitim birliği konusunda görüşüyoruz. Vakıf Başkanı olarak bu süreçten umutluyum. Tıbrevank’la yapacağımız ortaklıkta, ilköğretimin ilk dört yılını biz, sonraki dört yılını ise Tıbrevank üstlenecek. Bu, ciddi bir tasarruf sağlayacak. Bu tür projeleri hayata geçirmezsek önümüzdeki birkaç yıl içinde Kalfayan’ı artık açık tutamayacağız. Hatta, buraya yönetici bulmakta bile zorlanabiliriz.”

Bürokrasi engeli

Altunizade’deki Capitol AVM’ye komşu, değerli bir arsada bulunan Kalfayan Yetimhanesi’nin yatakhanesinin bulunduğu arsa, bürokratik zorluklar nedeniyle, değerlendirilemiyor. Bu sorunun çözülmesi durumunda vakfın maddi sıkıntıları da giderilebilecek. Bu konuda 2002’den beri yoğun mesai harcadığını söyleyen Antikacıoğlu, “Arsa eğitim alanı olarak görünüyor. ‘Özel eğitim alanı’ olarak görünseydi belki çoktan burayı vakfımıza gelir getirecek bir yapıya kavuşturabilecektik. Bu ‘özel’ ibaresinin eksikliği öyle bir soruna yol açıyor ki, âdeta arsayı bizim uhdemizden çıkarıp MEB’in uhdesine sokuyor. Burayla ciddi olarak ilgilenen ve Ankara’da uzun süre görüşmeler yürüten yatırımcılar oldu, fakat hiç kimse bu bürokratik açmazın üstesinden gelemedi. Bu konudaki ümidimizi kaybettik” dedi.

Bütçesini her yıl, bir önceki yıldan kalan borçla sürdürmek zorunda kalan Kalfayan’ın bütçe açığı, bu kartopu etkisiyle iyice büyümüş durumda. Pazar günü, Kumkapı Meryemana Patriklik Kilisesi’nde düzenlenecek olan madağda, vakıf bu açığın hayırseverler tarafından kapatılmasını ümit ediyor.

Kategoriler

Toplum Vakıflar