İNKAR

DOSYA ‘Travmaya çözüm üretmeden soykırım hakkında konuşmak acıları pornografikleştirir’

Ermeni Soykırımı’nın inkârı konuşulduğunda, bu inkârı inşa edenler içinde belli devlet kurumları ve bazı üniversiteler ön plana çıkıyor. Üniversitelerin ve akademyanın inkârdaki rolünü, keza kimilerinin de inkârın aşılmasında takındığı tavrı, yakın tarih ve kolektif kimlikler üzerine çalışan Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Bülent Bilmez’le konuştuk.
GÜNCEL Ahmet İnsel: İsviçre’de tehdit  oluşturmayan inkârcılık, Türkiye’de büyük tehdit

Ahmet İnsel, AİHM Büyük Daire’nin kararının beklendiği Perinçek- İsviçre davasını ifade özgürlüğü ve inkarcılık ekseninde değerlendirdi: İsviçre’de tehdit ve tehlike oluşturmayan inkârcılık, esas Türkiye’de büyük bir tehdittir. Hem de çoğu zaman kamu görevlilerinin sevecen bakışları altında var olan, koruma bulan bir yakın ve açık tehlikedir.
GÜNCEL ‘2015’e doğru Türkiye daha samimi bir çaba içinde’

‘Armenian Review’ün editörü ve akademisyen Asbed Kotchikian: Türkiye'de ‘Soykırım’ kelimesini kullanmayı reddetmek gibi basmakalıp düşünceler ve koşullar devam ediyor olsa da Ermenilerle ve Ermenistan’la ilişkileri normalleştirmek için daha sahici bir çaba içinde olunduğu da görülüyor.
GÜNCEL Fransa'da Soykırım inkarını suç sayan tasarı yine masada

Fransa'da bir grup milletvekili, Ermeni Soykırımını inkarı suç sayan bir kanun teklifini meclise sundu. Teklif 2011 yılında da meclise sunulmuş ve Senato'da kabul edilmiş; fakat Fransa Anayasa Konseyi teklifi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti.
GÜNCEL ‘Hrant Dink cinayeti 1789’dan bu yana yaşanan sürecin sonucudur’

‘Ermeni meselesi’ konuşulduğunda Türkiye’de akla gelen ilk isimlerden biri Fatma Müge Göçek, 12 yıllık çalışmasının ürünü olan 'Şiddetin İnkârı: Osmanlı Dünü, Türk Bugünü ve Ermenilere Karşı Kolektif Şiddet, 1789-2009' kitabıbını Kasım ayında Oxford University Press’ten yayımlanacak. Göçek'le kitabında ele aldığı 220 yılda katmerlenen inkârı ve Türkiye’nin bu şiddetle yüzleşememesini konuştuk.