AVRUPA

GÜNCEL Avrupa’da önlemler artıyor

Virüs nedeniyle tedbirler arttırılırken bazı Avrupa ülkelerinde sokağa çıkma yasakları uygulanıyor. Yasaklara uymayanlara ise para cezası uygulanıyor. İngiltere’den Nida Dinçtürk, İspanya’dan Ata Gür ve Fransa’dan Seda Karatabanoğlu ülkelerinde yaşanan gelişmeler hakkında Agos’a bilgi verdi.
GÜNCEL Avrupa’da artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Avrupa’yı sarsan göçmen dalgası yaşlı kıtanın göçmen politikalarında ve ülkelerin iç siyasetlerinde yeni gelişmelere yol açacak gibi görünüyor. Mevcut tabloyu, Avrupa’da yeni sağın gelişimi üzerine çalışmalarıyla tanınan Zeynep Atikkan’a sorduk.
GÜNCEL Suriyeli sığınmacılar geceyi otoyol kenarında geçirdi

Avrupa’ya geçmek için sınıra ulaşmaya çalışan, dün yürüyerek Edirne’ye varan Suriyeli sığınmacılar, geceyi otoyol kenarındaki arazide geçirdi. Sığınmacıların sınırdan geçişine izin verilmezken Edirne Valisi, “3 gün sonra buradan gitmek zorundalar. Geldikleri yerlerdeki kamplara gönderilecekler”dedi.
GÜNCEL Charlie Hebdo’nun kapağındaki adam: Michel Houellebecq

Charlie Hebdo’nun manşeti: Kahin Houellebecq’den öngörüler. Başında büyücü şapkası, elinde sigarası, her zamanki yarı sarhoş ve olumsuz haliyle Houellebecq’in şimdisi pek iç acıcı görünmüyor. Kahinliğini kullanıp gelecek için konuştuğundaysa ağzından çıkan balonları şu cümleler dolduruyor: “2015’de dişlerimi kaybederim.. 2022’deyse oruç tutarım!”
GÜNCEL Doların yükselişi 2015’te de sürecek

Türkiye ekonomisi ve finansal piyasalar, 2015 yılına nispeten olumlu beklentilerle giriyor. Ekonomide 2015 yılının temel teması ise farklılıkların öne çıkması. Dört alanda bu faklılaşmanın öne çıkması beklenmeli: Para politikaları, büyüme, petrol ve döviz kurları.
GÜNCEL Avrupa Yeşilleri'nin 21. Kongresi İstanbul'da

Avrupa Yeşil Partisi (European Green Party-EGP) 21. Konsey toplantısını İstanbul’da gerçekleştiriyor. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) ev sahipliğinde gerçekleşecek olan, son 10 yılın en kapsamlı konsey toplantısında enerji güvenliği, Ortadoğu’daki durum, Avrupa’da yükselen popülizm ve Türkiye’nin AB geleceğindeki rolü gibi gündeme dair pek çok konu konuşulacak.
GÜNCEL ‘İslam bir kanserdir diyen liderlerin partilerine ben aşırı sağ derim’

Zeynep Atikkan’ın Avrupa’da yükselişe geçen aşırı sağ partilerin liderleri, gençlik örgütleri ve bu konu üzerine çalışan akademisyenlerle görüşerek yazdığı ‘Avrupa Benim’ başlıklı son kitabı Metis Yayınları tarafından yayımlandı. Avrupa Parlamentosu’nun ardından İsveç seçimlerinde de büyük başarı kazanan bu partileri Atikkan’la konuştuk.