SİVAS

GÜNCEL ‘Gittiler, zaman döndü, buralar öksüz kaldı’

Fotoğrafçı Murat Ezer yakın zamanda Sivas Zara’nın yolunu tuttu, eski Ermeni mahallesinde gezindi, fotoğraf çekti, mahalle sakinleri ile söyleşmeye, Ermenilerin yaşadığı zamanlara dair izler bulmaya çalıştı. Yolu 90 yaşında Kazime Üstün ile kesişti. Murat Ezer ve Kazime Teyze birlikte yıllar öncesine Ermenilerin Zara’da yaşadığı döneme kısa bir yolculuk yaptılar. Kazime Üstün, Ermenilerle birlikte yaşadıkları dönemi özlemle yadediyor ve yakın çevresinin “Anlatma” baskılarına rağmen, aklında kalanları anlatıyor.
TOPLUM Zor zamanlarda Diriliş

Hristiyan dünyasının en önemli bayramlarından Paskalya, Ermeni kiliselerinde bu Pazar Surp Zadig ayiniyle kutlanacak. İsa Mesih’in ‘ölülerden dirilişi’ni ve ebediyet kazanmasını temsil eden bayram, evrensel umut mesajıyla bütün insanlığa sesleniyor. Dünyada ve Türkiye’de yaşanan bu sıkıntılı dönemde umuda her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Anadolu Ermeniler ise Zadig bayramını buruk karşılıyor.
GÜNCEL Amedspor’a Sivas’ta otel verilmedi

Amedspor, Sivas Belediyespor’la yapacağı karşılaşma için geldiği Sivas’ta hiçbir otele alınmadı. Kulüp üyeleri, valilik ve federasyonun araya girmesiyle kentin 35 kilometre uzağındaki bir otele yerleşebildi.
KÜLTÜR SANAT Yaratılan erkekler ve kadınları

'Sivas' filminde istenilen erkek olma yolunda değişen, değişmeye zorlanan bir çocuğun; ‘Viviane Amsalem: Boşanma Davası’nda da tam da istenilen 'fıtratına' uygun olarak yetişkin olmuş erkeğin kadınların hayatına etkisini açıkça görebiliyoruz.
KÜLTÜR SANAT Kreuzberg samimiyetiyle bozkırda

Fatih Akın’ın Venedik Film Festivali’ndeki Türkiyeli rakibi, ilk filmi ‘Sivas’la ana yarışmaya kabul edilen Kaan Müjdeci. Berlin’in ünlü buluşma yerlerinden biri olan, Kreuzberg semtindeki Luzia Bar’ın işletmecisi olan Müjdeci’yle, Bebek’te, sakin bir ofiste buluşup, Yozgat’ta çektiği filmi konuştuk.
GÜNCEL DDK: Sivas katliamında devletin ağır hizmet kusuru var

Devlet Denetleme Kurulu (DTK) Sivas Katliamı’yla ilgili araştırma ve inceleme raporunu yayımladı. Raporda, katliamın ortaya çıkmasında, önlenememesinde ve soruşturmasında devletin ağır hizmet kusuru olduğu kaydedildi. Ayrıca yargılamalarda devletin taraf haline gelmesinin kamu vicdanını tatmin etmeyen uygulamalara neden olduğuna yer verildi.