Dünyada dayanışma eylemleri: "Hepimiz Charlie'yiz"

Fransa’nın 45 yıllık muhalif mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yönelik bugün düzenlenen katliama tepki yağıyor. Sosyal medyada kullanılan #JeSuisCharlie (Ben Charlie’yim) başlığıyla dayanışma mesajları yollanırken UIusal Gazeteciler Sendikası Paris'te basın özgürlüğü ve demokrasi çağrısıyla yerel saatle 17:00'da Republique Meydanı'nda toplanma çağırısında bulundu.

Charlie Hebdo’nun Paris’te bulunan ofisine bugün düzenlenen silahlı saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti. Ağır yaralıların da bulunduğu saldırı sonra can kaybının artmasından korkuluyor. 

Silahlı saldırıda hayatını kaybedenler arasında derginin en kıdemli dört karikatüristi de bulunuyor. Fransa’nın efsanevi karikatüristi Cabu (Jean Cabut), Wolinski (Georges Wolinski), Tignous (Bernards Verlhac) ve derginin altı yıldır genel yayın yönetmeniliğini yürüten Charb (Stéphane Charbonnier) da hayatını kaybetti.

Paris'teki Republique Meydanı başta olmak üzere Fransa'nın çeşitli şehirlerinde binlerce insan Charlie Hebdo'ya yapılan saldırıyı kınamak için toplandı. 


Paris'teki Republique meydanı

Lyon da eyleme katılımın yoğun olduğu şehirlerden biri. 

Agence France Press, Charlie Hebdo'ya destek için 'Je suis Charlie' (Hepimiz Charlie'yiz) logosuyla poz verdi. 


Fransa'nın Nantes, Besançon, Toulouse, Lille, Stransbourg, Nimes, Bordeaux, Montpellier, Lyon, Rennes ve Limoges kentlerinde de gösteriler düzenleniyor. 

Brezilyalı karikatürist Carlos Latuff'un saldırı üzerine çidiği karikatür

Türkiye'deki gazeteci örgütlerinden tepki 

Türkiye’deki gazeteci örgütleri de 12 kişinin ölümüne, dördü ağır 20'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırıyı kınadı.

Basın Konseyi yaptığı açıklamada “Nereden gelirse gelsin terörü lanetliyor, düşüncelerin özgürce ifade edilebilmesine inanıyoruz." dedi. 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de “Mizah dergisi Charlie Hebdo dergisi çalışanlarına, yöneticilerine ve Fransız halkına başsağlığı diliyor, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak bu tür saldırıların her zaman karşısında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz" ifadelerini kullandı. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) de saldırıya tepki gösterdi. Dergi çalışanları ile Fransa’daki kardeş sendikaları SNJ, CFDT ve CGT’ye başsağlığı dileyen TGS, "saldırının, sadece Charlie Hebdo’ya değil tüm insanlığa yapıldığını" belirterek, "Hiç kimse, birilerinin kutsal kabul ettiğine onların talep ettiği düzeyde saygı göstermek zorunda değildir. Gazeteciler olarak, terör gruplarının bu barbar saldırıları karşısında korkmayacağız, sinmeyeceğiz." dedi. 

DİSK Basın-İş de “Je suis Charlie / I am Charlie / Hepimiz Charlie'yiz” başlığıyla yayınladığı kınama mesajında, saldırganların Türkçe basında kimilerince utangaç biçimde kimilerince açıkça benimsendiğini endişeyle izlediğini ifade etti; “Fransa'da öldürülen gazetecilerin adları, çeşitli ülkelerde, failleri belli olan ama yargılanmayan cinayetlere kurban giden onurlu gazetecilerin arasına yazılacaktır. 

Kategoriler

Güncel Dünya Basın