Emek Sineması için tekrar yürütmeyi durdurma

Emek Sineması üzerinde devam eden inşaat hakkında ikinci defa yürütmeyi durdurma kararı verildi. Öte yandan Danıştay, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da dahil olmak üzere dört kişi hakkında ‘inşaat sırasında gerekli önlemleri almadığı’ gerekçesiyle soruşturma açılmasına karar verildi.

TMMOB Mimarlar Odası’nda bugün gerçekleşen basın toplantısında hukuki sürecin ayrıntıları hakkında bilgi verildi. 100 yılı aşkın tarihi bulunan ve yenileme alanı ilan edildikten sonra 2009 yılında Kamer inşaat tarafından kiralanan Cercle d’Orient binasıyla ilgili 2010 yılında da yürütmeyi durdurma kararı verilmiş, bilirkişi kararlarına rağmen bu karar kaldırılmıştı. 

'Kamu yararına ve hukuka uygunluk yok'

Mimarlar Odası’nın yürütmeyi durdurmayı kaldırma kararına yapılan itiraz sonucu, İstanbul Bölge İdaresi mahkemesi dosyayı inceledi ve 8 Ocak 2015 tarihinde Emek Sineması’nın yürütmesini yeniden durdurdu. Mahkemenin gerekçesinde; ‘projede kamu yararı ve hukuka uygunluk bulunmadığı’ belirtiliyor; “Dava konusu işlemlerin yürütülmesi halinde, tarihi ve kültürel miras olarak nitelendirilmesi söz konusu olan yapılar açısından telafisi güç, hatta imkansız zararların doğabileceğine yol açacağı için yürütmenin durdurulmasına, dosyanın mahkemeye iadesine oy birliğiyle karar verilmiştir” deniyor.

'İnşaat devam ediyorsa suç işleniyor'

Mimarlar Odası’nın avukatlarından Can Atalay, “Yürütmeyi durdurma kararı bugünden itibaren uygulanmıyorsa ilgili herkes suç işliyor” diye konuştu.

Misbah da dahil 4 yetkili için soruşturma

Toplantı sırasında bir başka önemli hukuki gelişmeyi paylaşan TMMOB Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı, inşaat sırasında gerekli önlemler alınmadığı için dört kişi hakkında yaptıkları suç duyurusu başvurusunun da Danıştay 1. İdaresi tarafından kabul edildiğini söyledi. Böylece, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile yetkililer Barış Çelikkan, Mehmet Ali Kaplan ve İlhan Turan hakkında soruşturma yapılmasının önü açıldı.

Cumartesi eylem var

17 Ocak Cumartesi günü saat 17.00’de Emek Sineması önüne eylem çağrısı yapıldı. 

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Emek Sineması


Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.