10 öğrenciye 'Roboski' uzaklaştırması

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde Roboski anmasına katıldığı için 10 öğrenciye 1 ay uzaklaştırma cezası verildi.

Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde öğrenim gören Kürt öğrencilerin kampüste Roboski katliamında yaşamını yitirenleri anması soruşturmalık oldu. Haklarında açılan soruşturmada anadilde savunma talepleri de reddedilen 10 öğrenciye 1 ay uzaklaştırma cezası verildi.

Roboski anmasının yapıldığı gün özel güvenliklerin etkinliğe müdahalesi sırasında etkinliğe katılan 13 Kürt öğrenci hakkında açılan soruşturmada 10 öğrenciye "izinsiz gösteri düzenledikleri" gerekçesiyle 1 ay okuldan uzaklaştırma ve burs kesme cezası verildi.

Kürtçe savunmaya engel

Soruşturma kapsamında ceza alan öğrencilerden İlk Yardım ve Acil Yardım Bölümü 2'inci sınıf öğrencisi Recai Oruç, Kürt kimliklerinden dolayı okulda sürekli olarak okul yönetimi tarafından hedef alındıklarını söyledi. Oruç, "Kampüste Kürtçe şarkı söyleyip halay çekmek bile suç. Halay çektiğimizde dahi güvenlikler biz müdahale ediyor" dedi. Son olarak da Roboski katliamında yaşamını yitirenleri anmak için yaptıkları sokak tiyatrosu gösterisinin okul yönetiminin yönlendirmesi sonucu özel güvenlik görevlilerinin saldırısına maruz kaldığını iddia eden Oruç, haklarında açılan soruşturma ve aldıkları cezalara ilişkin İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunacaklarını söyledi. 

'Akıllandık derseniz, ceza yok'

Anmaya katıldığı için polis gibi davranan özel güvenlikler tarafından gözaltına alınan Radyoloji 1'inci sınıf öğrencilerinden Nail Dusak ise haklarında açılan soruşturma için savunmalarını Kürtçe hazırladıklarını fakat okul yönetiminin savunmalarını kabul etmediğini söyledi. Dusak, okul yönetiminin kendilerine "Akıllandık, uslandık derseniz ceza vermeyeceğiz" dediğini de iddia etti.

Etiketler

Roboski


Yazar Hakkında