Dink Ailesi avukatları: Engin Dinç ifade versin

Dink Ailesi avukatları, kamu görevlileriyle ilgili devam eden soruşturmada, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç'in ifadesinin alınması için savcılığa başvurdu. Dink cinayeti soruşturmasında adı geçen kamu görevlilerinden ifadesi alınmayan tek isim olan Engin Dinç, hâlen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapıyor.

Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Engin Dinç için dilekçeyle başvurdu. Dinç hakkında daha önce soruşturma yapılmasına izin verilmediği hatırlatılan dilekçede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 14 Eylül 2010 tarihli kararına ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 3. Dairesi'nin soruşturma yürütülebileceğine dair verdiği karara da dikkat çekildi. 

Dilekçede ayrıca, Dink cinayetinin önlenmesinde, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü’nün diğer görevlileri gibi ciddi şekilde sorumluluk sahibi olduğuna vurgu yapıldı. 

Soruşturma dosyasında, adı geçen bütün kamu görevlilerinin ifadelerinin alındığı, ancak Engin Dinç'in henüz ifadeye çağrılmadığı belirtilerek, ifadesinin ivedilikle alınması istendi: 

“Hrant Dink’in öldürüleceği bilgisine sahip olan Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ile Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri, Dink cinayetini tasarlayan örgüte, cinayet öncesi operasyon yapmamışladır. Hrant Dink’in öldürüleceği bilgisine sahip olan EGM İstihbarat Daire Başkanlığı görevlileri, koruma tedbiri alınması ve örgüte yönelik operasyon yapılması sürecini organize etmemişlerdir. Dink cinayetinde tüm bu kurum görevlilerinin sorumluluğu bulunmaktadır. Dink cinayeti, bütünsel sorumluluğun bir cinayettir. AHİM kararında, Hrant Dink’in ölümcül saldırıların hedefi hâline geldiği, gelişmeler dikkate alındığında Hrant Dink’e yönelik tehdidin açık ve yakın bir tehdit olduğu, güvenlik güçlerinin Hrant Dink’in yaşamının korunması için harekete geçmedikleri, karar altına alınmıştır.”     

"Ciddi sorumluluğu var"

Dilekçede, Engin Dinç hakkındaki iddialar şöyle sıralandı:

1- Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin Dink cinayeti ile ilgili sorumlulukları esasen 24.10.2004 tarihinde Mc Donalds adlı işletmenin Trabzon şubesine bomba atılması eylemindeki tutumları ile başlamıştır. 

Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri tarafından Mc Donalds eylemini gerçekleştiren örgütlü yapı açığa çıkarılmamış, bu eylemin faillerden olan Erhan Tuncel bu eylem ile ilgili yapılan soruşturmanın ve ardında da açılan davanın dışında tutulmuş ve Erhan Tuncel 17.11.2004 tarihinde hukuka aykırı şekilde ‘yardımcı istihbarat elemanı’ yapılmıştır.  

Mc Donalds eyleminin faili olduğu bilinmesine ve suça bulaşan kişilerin istihbarat elemanı yapılması kanunen mümkün olunmamasına rağmen istihbarat elemanı haline getirilen Erhan Tuncel, Dink cinayetini işleyen örgütlü yapının üyesi ve cinayetin azmettiricilerinden biri olmuştur.

Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri tarafından Hrant Dink’e yönelik cinayet tasarısı 15 Şubst 2006 tarihinde “F4 Haber Raporu” adlı evraka aktarılmasına, Yasin Hayal’in bu eylemi yapma konusunda kararlı ve bu eylemi yapabilecek kapasitede olduğu belirtilmesine, 17 Şubat 2006 tarihinde de Yasin Hayal’in Ermenilere karşı büyük bir kin beslediği, hedef olarak Hrant Dink’i seçtiği EGM İstihbarat Daire Başkanlığına ve İstanbul İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğüne iletilmesine rağmen Dink cinayeti önlenmemiştir. 

Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri Dink cinayetinin işleneceği istihbaratına sahip oldukları, bu hususu kayıt altına aldıkları ve Dink cinayetini İstanbul İl Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü ile EGM İstihbarat Daire Başkanlığına iletmelerine rağmen; 

Bu bilgiyi Trabzon İl Jandarma Komutanlığına, Trabzon Valisine, Trabzon C. Başsavcılığına iletmemişlerdir

Ayda bir yapılan ‘İl Emniyet ve Asayiş Toplantısı’nda bu hususu dile getirmemişlerdir, 

15 Şubat 2006 tarihinden sonra Dink cinayeti tasarısında meydana gelen değişiklere, cinayet için ismi geçen kişilere ait evrak oluşturmamışladır, 

Cinayet hazırlıklarından haberdar olunduktan sonra Yasin Hayal’in 2006 yılı ve daha sonraki il dışı çıkışlarını takip etmemişlerdir, İl dışına çıkışı ve özellikle İstanbul gelişi konusunda Devletin diğer birimlerini haberdar etmemişlerdir, 

Yasin Hayal ve örgütün diğer üyelerinin fiziki takibine ilişkin ‘ F5 Takip-Tarassut Raporu’ oluşturmamışlardır, yaptıklarını iddia ettikleri araştırmalara dair  ‘Tahkikat’ raporu oluşturmamışlardır, 

Son ana değin cinayeti işleyecek kişilerden biri olan Zeynel Abidin Yavuz’un İstanbul şehrine çok yakın bir şehir olan Kocaeli’ne gelişini takip etmemiş ve Devletin diğer birimlerini bu konuda bilgilendirmemişlerdir, 

Teknik takip altında tutuklarını beyan ettikleri Yasin Hayal ile Erhan Tuncel’in telefon görüşmelerini cinayet öncesi çözümlememişlerdir, Yasin Hayal’in iletişiminin takibe ilişkin 03.08.2006 – 27.09.2006 tarihleri arasında karar almamışlardır,   

Nihayetinde cinayeti işlemeyi tasarlayan örgüte cinayet öncesi operasyon yapmamışladır. 

"Sorgulansın..."

Engin Dinç'in 26 Ağustos 2004 ile 28 Ağustos 2006 tarihleri arasında Trabzon Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yaptığı belirtilen dilekçede, Başsavcılık açısından AİHM kararının bağlayıcı olduğu ve Engin Dinç’in ifadesinin alınması için gerekli işlemlerin yapılması gerektiği belirtildi.

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.