ABD Kongresi’nde yeni ‘Soykırım tasarısı’ ertelendi

24 Şubat Salı günü Temsilcileri Meclisi'ne gelmesi planlanan Soykırım tasarının önümüzdeki haftalarda sunulmasına karar verildi.

Ermeni Soykırımı yasa tasarısı ABD’de yeniden gündemde. ABD Temsilciler Meclisi Ermeni Dostluk Grubu eşbaşkanları Cumhuriyetçi Parti üyesi Robert Dold ve Demokrat Parti üyesi Frank Pallone öncülüğünde bir araya gelen dört meclis üyesi, tasarıyı Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yılında gündeme getirme hazırlığında. Ancak süreç düşünülenden ağır işliyor. 24 Şubat Salı günü meclise gelmesi planlanan tasarının önümüzdeki haftalarda sunulmasına karar verildi.

Tasarıyı olabildiğince fazla imzayla Temsilciler Meclisi’ne sunmak isteyen üyeler, meslektaşlarına gönderdikleri mektupta, “Ermeni Soykırımı’nın 100’üncü yıl dönümünü Ermeni Soykırımı tasarısına sponsor olarak onurlandırın” ifadelerini kullandı. Temsilciler, ABD’nin Soykırım’ı tanıması halinde bölgeye “Kalıcı barış ve güven” geleceğini savunurken, “Şimdi konuşarak, Türklerin tarihin en büyük suçlarından birinin kurbanlarını susturma çabalarını sonlandırabiliriz” dedi.

İlk tasarı değil

Cumhuriyetçi Parti üyesi Robert J. Dold (Illınois) ve David Valado (California) ile iki Demokrat Parti üyesi Adam B. Schiff (California) ve Frank Pallone’nin, tasarının kabul edilmesi çağrısıyla hazırladığı mektupta Obama’nın başkan seçilmeden önce yaptığı “Ermeni Soykırımı tarihsel bir gerçektir” açıklaması da hatırlatılıp ABD’nin 1915-1923 yılında Osmanlı Devleti’nin soykırım yaptığını kabul etmesi ve Türkiye’ye inkar politikasından vazgeçmesi için baskı uygulanması çağrısı yapıldı.

Dört meclis üyesinin Temsilciler Meclisi'ne sunduğu yasa tasarısı ilk değil. bir önceki Kongre’de sunulan H.Res 227 numaralı tasarı, ABD Başkanı’na yapıcı ve istikrarlı Türk-Ermeni ilişkileri için çalışma çağrısında bulunurken bunu Türkiye’nin “Ermeni Soykırımı’nı ve devam eden sonuçlarını” tanıması şartına bağlıyordu. Temsilciler Meclisi’nde tasarı için imza toplama çalışmaları devam ediyor. 



Yazar Hakkında