Ramadi ve Palmyra'nın düşüşü, koalisyonun en ağır yenilgisi

Suriye'deki antik kent Palmyra'yı ele geçirerek, Irak ile Suriye arasındaki son sınır kapısını da kontrol altına alan IŞİD, Ramadi’de de kontrolü sağlamlaştırdı. İşgal, ABD liderliğindeki koalisyonun stratejisinin sorgulanmasına neden oldu.

Geçen hafta UNESCO Dünya kültür mirası listesinde yer alan antik kent Palymira'yı ele geçiren IŞİD, ele geçirdiği bir başka stratejik kent olan Ramadi'ye de bugün itibariyle daha fazla militan yığdı. 

Haftasonu Palmyra işgalinin acı bilançosu ortaya çıktı. Suriye Devlet Televizyonu Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) geçen hafta ele geçirdiği antik kent Palmyra'da çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 400 kişiyi öldürdüğünü ileri sürdü.

BBC'de yer alan, İngiltere merkezli İnsan Hakları Gözlemevi’nin açıklamasına göreyse, Palmyra'da aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 217 sivili öldürüldü. Gözlemevi’nin verdiği bilgiye göre, sivillerin yanı sıra IŞİD’le savaş sırasında yaklaşık 300 asker de hayatını kaybetti.

Başkent Bağdat'ın 120 kilometre batısında yer alan Ramadi'yse 17 Mayıs'ta IŞİD'in eline geçti, binlerce sivil kenti terk etmek zorunda kaldı. 

Palmyra ve Ramadi’nin düşüşü, Irak kuvvetlerinin son bir senede yaşadığı en ağır yenilgi olarak kabul ediliyor. 

Kaynak: BBC Türkçe

Irak ve ABD birbirini suçluyor

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, bugün yaptığı açıklama, bir hafta önce Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerinin eline geçen ülkenin Ramadi kentinin 'birkaç gün içinde geri alınacağını' savundu. BBC’ye konuşan El İbadi, kentin geri alınmasının 'aylar değil, günler içinde' gerçekleşeceğini, ancak uluslararası koalisyondan daha fazla desteğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 

ABD Savunma Bakanı’ysa, “Irak ordusunun savaşma iradesi olmadığını” söyledi.  

Savunma Bakanı Ashton Carter, Ramadi'nin IŞİD'in eline geçmesi nedeniyle Irak ordusunu suçladı. Carter, dün CNN'de yaptığı açıklamada, Irak güçlerinin IŞİD militanlarına göre sayıca çok üstün olmasına rağmen geri çekilmeyi tercih ettiğini söyleyip, ''Bu, Irak ordusunun savaşma iradesi olmadığını gösteriyor'' demişti.

Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim El Zamili ise suçlamayı, “Gerçekdışı ve temelsiz” olarak niteledi. Zamili, ABD’nin kendilerine gelişmiş  silah ve hava desteği veremediğini, suçu başka birine atmaya çalıştığını savundu. 

Operasyon sürüyor

Irak güçleri Ramadi kentini kurtarmak için operasyonunu sürdürüyor. Ramadi’nin 10 km doğusundaki Huseybe El Şarkiya kasabasının kontrolünü sağladı.

Katar merkezli El Cezire kanalına konuşan kaynaklar IŞİD’in en az iki intihar saldırısı yaptığını ve aralarında Irak askerleri ve milislerin de olduğu 27 kişiyi öldürdüğünü duyurdu.


Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında