KİTAP / ԳԻՐՔ Mayıs 2015

Merhaba,

Mayıs sayımıza deneyimli gazeteci ve televizyoncu Can Kozanoğlu’nun ‘Yalan Yıllar’ adlı anı kitabıyla başlıyoruz. Türkiye’de basının geldiği noktanın ve geçirdiği dönüşümün panoraması olan ‘Yalan Yıllar’ aynı zamanda inanılmaz eğlenceli bir anlatı, ibretlik hikâyeler külliyatı ve ciddi bir özeleştiri niteliği de taşıyor. Nida Dinçtürk yazdı. 

‘Sessizlik ve Gürültü’nün yazarı Nihad Siris, ülkesi Suriye’de yasaklamalardan, sansürden ve baskılardan payını fazlasıyla alan bir aydın. Siris’in kitabı, Suriye’de daha basılmadan yasaklanınca, 2004’te Beyrut’ta yayınlandı. Kısa sürede büyük ilgi görünce de pek çok dile çevrildi. Nihayet Jaguar Kitap tarafından da Türkçe olarak yayınlandı. Rafi Atam yazdı. 

Ümit Kurt ve Güney Çeğin’in derledikleri ‘Kıyam ve Kıtal: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Devletin İnşası ve Kolektif Şiddet’, Osmanlı’dan günümüze uzanan şiddet deneyimini karşılaştırmalı ve teorik olarak bir bağlama oturtmamızı mümkün kılıyor. Doğan Gürpınar yazdı. 

Kirkor Yeteroğlu’nun kırk yıllık şiir birikimini topladığı ‘Kırık Çan’ı Oşin Çilingir yazdı. Çilingir’e göre, Yeteroğlu, kitaba adını veren ‘Kırık Çan’ şiirinin çatısını özgün metafor ve şaşırtıcı imgelerle çatıyor. Gerçek anlamlarını koruduğu kelimelerle de bu çatıyı ete kemiğe büründürüyor, şiirleştiriyor. 

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr