Meclisin yeni matematiği

46 milyon seçmenin sandık başına gittiği 7 Haziran genel seçimleri çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. 13 yıllık AKP iktidarı sona ererken HDP barajı geçti; koalisyon senaryoları konuşuluyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, kesin olmayan sonuçlara göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) yüzde 10 barajını geçtiğini belirterek, "Kesin seçim sonuçları, itiraz süreleri dikkate alındığında 11-12 gün sonra açıklanacaktır" dedi.

Resmi olmayan sonuçlara gore partilerin meclisteki dağılımları şöyle:

AKP:%40.82   258 mv.

CHP: %24.99  132 mv.

MHP: %16.35  80 mv.

HDP: %13.11  80 mv.

AKP oylarında yüzde 20 erime 

Parlamentonun 25. Dönem vekillerinin seçildiği 7 Haziran Genel Seçimlerine göre, 2011 genel seçiminde yaklaşık % 50 oy oranıyla 326 vekil kazanan AKP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 40 oyla yine birinci parti olmasına rağmen, henüz kesinleşmemiş sonuçlara göre 260’ın altında milletvekili çıkararak iktidar çoğunluğunu kaybetti. AKP Türkiye genelinde 10 puan kaybederken, sadece kendi oyları üzerinden yapılan değerlendirmede her 5 oydan 1’ini kaybetti ve yaklaşık yüzde 20’lik bir erimeyle karşı karşıya kaldı.

HDP hem doğuda hem batıda

Barajı geçip geçemeyeceği aylardır tartışılan HDP ise, parti olarak girdiği ilk seçimde yüzde 13 civarında bir oy oranına ulaştı. 2011 seçimine bağımsız adaylarla katılarak 35 milletvekilliği kazanan parti, Doğu ve Güneydoğu kentlerinde ezici bir üstünlük kurarken batıdaki büyük kentlerde de büyük bir başarı kazandı ve Bursa, Antalya, Ankara gibi kentlerde dahi sandalye kazanmayı başardı.

CHP'de 3 vekillik düşüş

CHP, Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde girdiği ikinci genel seçimde, oylarını arttıramasa da AKP’den sonra en büyük çoğunluğa sahip ikinci parti oldu. CHP’nin resmi olmayan sonuçlara göre melisteki sandalye sayısı 135’ten 132’ye düştü.

Gizli kazanan MHP

MHP, HDP ile birlikte oy oranını ve milletvekili sayısını arttıran diğer parti oldu. Oyların yüzde 16.4’ünü kazanan MHP 80 sandalye kazandı. 2011’deki son genel seçimde oyları yüzde 13 civarında olan ve sadece 53 koltuk kazanabilen MHP, oylarını yüzde 3 civarında artırmasına rağmen sandalye sayısını yaklaşık yüzde 50 oranında arttırdı. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında