2800 Suriyeli Akçakale sınırından geçti

Suriye'de Tel Abyad kasabasında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile aralarında YPG'nin de bulunduğu Burkan El Fırat Güçleri arasındaki savaştan kaçarak Akçakale sınır kapısına gelen yaklaşık 2.800 kişi Türkiye'ye geçti.

Tel Abyad’da sıfır noktasında devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 10 bin sivil günlerdir Türkiye sınırında bekliyor. 

Akşam saatlerinde, Suriyelilerden bir kısmının sınırı geçişine izin verildi, ancak aileler sınırdan girmeye çalışırken Tel Abyad'ı kontrol eden IŞİD üyeleri karar değiştirdi ve bazı Suriyelileri durdurdu.

Kaçan bazı Suriyeliler, telleri yıkarak Türkiye tarafına geçmek isterken, Türkiye tarafındaki yüzlerce Suriyeli de sınır tellerinin olduğu bölgeye gitti. Güvenlik güçleri çıkan kargaşaya tazyikli suyla müdahale etti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, dün TSİ 18.20 itibariyle başlayan alımların 20.00'de sona erdiği ve 2 bin 800 Suriyelinin kaydının yapıldığı belirtildi. Kesin rakamların kayıtların tamamlanmasının ardından açıklanacağı kaydedildi.

Aralarında Demokratik Birlik Partisi (PYD)'nin silahlı kolu olan Halk Savunma Güçleri (YPG)'nin de içinde yer aldığı Burkan El Fırat Güçleri Kobani'nin doğusundan ve Serekaniye'nin batısından IŞİD'in elindeki Tel Abyad'ı almak için operasyon yapıyor.

Sınır kapısı olması ve PYD'nin denetimindeki Kobani ile Cizir Kantonu arasında bulunmasıyla nedeniyle Tel Abyad IŞİD için stratejik bir öneme sahip 

ABD’den ‘Suriyeli Araplar göçe zorlanıyor’ iddiası 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, Suriye'deki Kürt savaşçıların, IŞİD'e karşı mücadele bahanesiyle kontrolleri altındaki bölgelerden Arap'ları zorla çıkardıkları iddiasını araştırdıklarını açıkladı.  

Rathke, konuyla ilgili olarak dün gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede olup bitenler hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmeye çalıştıklarını, bu konudaki kaygılarını PYD yetkililerine ilettiklerini söyledi.

Bölge, IŞİD açısından kritik önem taşıyor, çünkü bu noktayı da ele geçirirse, Irak'ta elinde bulunduğu topraklarla bütünleştirmiş olacak. Türkiye makamları ise Suriyeli Kürtlerin bu çatışmaları bahane ederek, bölgedeki nüfuzlarını artırmaya çalıştığını iddia ediyor.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Suriye'nin kuzeydoğusunu kontrolü altında bulunduruyor. Partinin askeri kanadı YPG ise IŞİD militanlarının püskürtülmesinde aktif rol alıyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında