Maliye Bakanı Varufakis istifa etti

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis istifa etti.

Varufakis, Euro bölgesindeki bazı ülkelerin talebi üzerine ve Başbakan Aleksis Tsipras, "Yunanistan'ın bir anlaşmaya varması için yararlı olacağını düşündüğü için" istifa ettiğini açıkladı.

İstifa ettiğini önce Twitter mesajıyla duyuran, ardından da kendi blogunda açıklayan Varufakis son aylarda, borç görüşmelerinde sık sık kreditörlerle çatışmaya giriyordu.

Varufakis, açıklamasında, "Referandum sonucunun alınmasından hemen sonra, Euro grubundaki bazılarının ve bazı ortaklarının, toplantılara benim katılmamam yönünde tercih belirttiklerini öğrendim. Başbakan, bir anlaşma sağlayabilmesi için bu fikrin kendisine yarar getirebileceğini düşündü. Bu nedenle bugün Maliye Bakanlığını bırakıyorum" dedi.

Ajansların haberlerine göre, Yanis Varufakis, açıklamasında "referandum sonucunun, demokratik haklar için verilen tüm mücadeleler gibi, beraberinde yüksek bir maliyet getireceğini" belirtti.

Fransız Haber Ajansı AFP, sözünü sakınmamasıyla ve göze çarpan tavırlarıyla ünlenen Varufakis'in, Ocak ayında Maliye Bakanı olmasından bu yana, düzene boyun eğmeyen tutumuyla Euro grubunda büyük sarsıntılara yol açtığını belirtiyor.

Bir istifa haberi de ‘Evet’ tarafından geldi. Referandumda 'Evet' kampında yer alan eski Başbakan Antonis Samaras, Yeni Demokrasi Partisi liderliğinden istifa etti.

Tsipras: Önceliğimiz mali istikrar

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras sonuçların belli olmasından sonra televizyondan halka hitap etti, "Yunan halkı cesur davrandı. Bugün demokrasinin zaferini kutluyoruz. Fakat yarın hep birlikte, krizden çıkmak için ulusça yürüttüğümüz çabaya devam edeceğiz. Yunan halkı Avrupa dayanışması ve demokrasine oy verdi. Yarından itibaren Yunanistan müzakere masasına dönecektir. Temel önceliğimiz, ülkenin mali istikrarını yeniden tesis etmektir. 

Tsipras, "Seçmenlerin bize verdiği yetki, Avrupa'ya karşı bir yetki değil. Bu, bizi kemer sıkma kısır döngüsünden kurtaracak, sürdürülebilir bir çözüm bulmaya yönelik bir yetkidir" dedi.

AP Başkan Yardımcısı: Yunanistan Euro Bölgesi'nden çıkmalı 

AP Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, "Die Welt" gazetesinin bugünkü nüshasında yer alan demecinde, dün düzenlenen referandumun bir sonucu olarak Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasını istedi.

"Yunanistan'ın ayrılması Euro Bölgesi'ni daha da güçlendirecektir" diyen Lambsdorff, Atina'nın para birliğinden ayrılmasının, "Avrupa Birliği'nin on yıllardır başarısında etkili olan uzlaşma kültürünü kimsenin ihlal edemeyeceğini ortaya koyacağını" vurguladı.

AP Başkan Yardımcısı Lambsdorff, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bugün bir araya gelecek Almanya Başbakanı Angela Merkel'e konuyu ivedilikle ele alma çağrısında bulundu.

Yunanistan ayrılacak mı?

Referandum sonucunu yorumlayan uzmanlar, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması seçeneğine dikkat çekmişti. Commerzbank Baş Ekonomisti Jörg Kraemer, "Yunanlar Avrupa Birliği ile uzlaşmaya karşı oy veriyorsa, en olası senaryo, Yunanistan'ın bu sürecin sonunda Euro Bölgesi'nden ayrılması olur" görüşünü dile getirmişti.

Berenberg Bank'tan Holger Schmieding, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılma olasılığı ciddi şekilde arttı" demişti. BayernLB'den Jürgen Michels ise, "Tsipras hükümeti Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasını göze alacak ve hiç bilinmeyen bir bölgeye doğru adım atacak" ifadesini kullanmıştı.

Liderlerden tepkiler 

Yunanistan’ın, Troyka’nın önerdiği pakete ‘hayır’ demesi üzerine Avrupalı liderler ardı ardına açıklamalarda bulundu.  

Avrupa Parlamentosu Başkanı, Yunanistan'daki mali kriz nedeniyle Euro bölgesi bakanlarına 'insani yardım' çağrısında bulunurken İtalya Avrupa Birliği müsteşarı, Yunanistan ile kreditör müzakerelerinin her yönden tekrar başlaması gerektiğini söyledi. 

İspanya Ekonomi Bakanı Guinos, Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalması gerektiğini ve İspanya hükümetinin 3. kurtarma paketi için açık olduğunu belirtti. 

Bir açıklama da Rusya’dan geldi. Yunanistan referandumunun sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Peskov, "Yunanistan'daki gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Yunan partnerlerimizin kreditörlerle en kısa sürede uzlaşma sağlamasını umuyoruz" dedi. 

IMF'ye likidite desteği çağrısı

Referandum sonuçlarıyla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve Almanya Şansöylesi Merkel’in bir araya gelmesi bekleniyor. Hükümet kurmaylarından da gün içinde çeşitli açıklamalar geldi.

Almanya hükümet sözcüsü, Yunanistan ile görüşme koşullarının henüz dile getirilmediğini, Yunanistan'dan teklif beklediklerini belirtirken, Almanya Ekonomi Bakanı sözcüsü, "Yunanistan için borç kesintisi bizim gündemimizde değil" dedi. Almanya Maliye Bakanı Michel Sapin ise Yunanistan'ın borç sürdürülebilirliği tartışmalarının tabu olmadığını dile getirdi. Ayrıca Sapin, Avrupa Merkez Bankası'na Yunan bankalarına likitide desteği vermesi için çağrıda bulundu.  

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert de, Yunanistan'la yeni bir kurtarma paketi üzerine müzakere yapmak için geçerli bir sebeplerinin olmadığını, ama hala kapılarının açık olduğunu belirtti.

Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, Yunanistan'ın borç sürdürebilirliğinin tartışılmasının kendileri için tabu olmadığını belirtti. Ayrıca Sapin, Avrupa Merkez Bankası'na Yunanistan'a likitide yardımında bulunması çağrısı yaptı. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında