Leyla Güven: Halklara ‘Kobane’yi yalnız bırakın’ mesajı verilmeye çalışıldı

HDP Urfa milletvekili Leyla Güven’e göre, Suruç katliamının temel hedefi HDP’nin sosyalist örgütlerle kurduğu birliktelik: “Bu saldırının Türkiye halklarına karşı geliştirilen, seçimde ortak hareket etmemize yönelik bir saldırı olduğunu düşünüyorum. Halklara ‘Oraya gitmeyin, Kobane’yi yalnız bırakın, gelirsiniz ölürsünüz’ mesajı verilmeye çalışılmıştır.”

Ceylanpınar, Akçakale ve Harran sınırlarıyla beraber Suruç sınırının da DAİŞ çetelerinin kolayca geçebildiği bir yer olduğunu belirten Güven, tehlikeye dikkat çekmek için yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını belirtiyor: “Parti genel merkezi olarak da, yerellerdeki siyasetçiler olarak da açıklamalar yaptık. Ama buna rağmen bir kez daha net anladık ki önlemler alınmamış ya da yetersiz alınmış. Aylar öncesinde  aranan bir kişi Suruç’a girebiliyorsa bu ciddi bir problemdir. Neden geldiklerini açık açık ilan eden bu gençler bile arandı. Hal böyleyken, bu kadar sızmanın olduğu bu sınırda neden hiçbir çete gözaltına alınmıyor? Türkiye istihbaratının çok da zayıf olduğunu düşünmüyoruz. Yaşanan ihlallerden Türkiye Cumhuriyeti devleti dışında kimi sorumlu tutabiliriz? Yetkililerden bu konularda sorduğumuz onlarca soruya yanıt almak istiyoruz.”

“Harran ve Akçakale berberleri dolup taşıyor" 

16 Haziran’da Akçakale sınırında Urfa Valisi İzettin Küçük’ün  ‘Bu insanlar IŞİD’den mi kaçıyor?’ sorusunu sorduğu için gözaltına aldırdığı gazetecileri hatırlatan Güven, geçişlerin sır olmadığını vurguluyor: “ IŞİD üyelerinin kamufle olmak için sakal traşı yaptırdığını, Harran ve Akçakale kuaförlerinin dolup taştığını halk söylüyor.”

“İddialar yanlışsa TİGEM kapıları açılsın”

Bölgedeki IŞİD varlığı iddialarının en somutlaştığı yerlerden biri Ceylanpınar TİGEM (Tarım İşletmesi Müdürlüğü) tesisleri. Cumhuriyet’ten Çiğdem Toker’in köşesinde bahsettiği gibi, 2012’den bu yana sivil girişlere kapatılan TİGEM tesislerinde önce El Nusra, şimdi de IŞİD militanlarının sığındığı, tedavi olduğu ve sınır geçişi için kullandığı iddialarıyla ilgili HDP’li vekil İdris Baluken bir soru önergesi sunmuş, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ‘bilgi olmadığı’ cevabını vermişti. Milletvekili Güven, kendilerine bu konuyla ilgili bilgiler geldiğini söylüyor: “DAİŞ’lilerin Ceylanpınar’da evleri olduğunu, bu hücre evlerinde kişiler yetiştirdiklerini duyuyoruz. eğer bu iddialara yanlışsa devlet kamuoyuna TİGEM’in kapılarını açsın Şu anda önünden arabayla bile geçmek yasaktır. Çalışanların cep telefonları kapıda alınmaktadır.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.