Barış Bloku, savaşa karşı 'Barış Yürüyüşü'ne çağırıyor

32 kişinin hayatını kaybettiği Suruç saldırısı bu haftasonu İstanbul’da büyük bir yürüyüşle protesto edilecek. Barış Bloku tarafından 26 Temmuz Pazar günü düzenlenecek yürüyüşte slogan atılmayacak, hazırlanan afişlerde Suruç katliamında hayatını kaybedenlerin isimleri yazacak.

Barış Bloku, 26 Temmuz Pazar günü İstanbul’da “Barış Yürüyüşü” düzenleyecek. “AKP savaş istiyor, barışı biz inşa edeceğiz” sloganıyla saat 16.00’da başlayacak olan yürüyüş, Tepebaşı’ndaki TRT binası önünde başlayacak ve Aksaray’da son bulacak.

Yaklaşık dört kilometrelik mesafede yapılacak yürüyüşte slogan atılmayacak. 2007 yılında katledilen Hrant Dink için yapılan saygı yürüyüşünün benzerini yapmayı planlayan Barış Bloku, yürüyüş için hazırladığı lolipopların üzerine Suruç katliamında hayatını kaybedenlerin isimlerini yazacak.

80’e yakın örgüt, parti ve STK’nın destek verdiği Barış Bloku, pazar günü İstanbul 'da gerçekleştirilecek "Büyük Barış Yürüyüşü"yle ilgili Makine Mühendisleri Odası (MMO)'da dün bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Garo Paylan, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Samet Mengüç ve İHD Genel Başkan Yardımcısı, Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon üyesi Meral Çandır katıldı. 

Bugün İstanbul’da düzenlenen yürüyüşe çağrı toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Bizde gülecek hal bırakmasalar da, yine inatla ve o gençlerin gülen yüzlerini yansıtan Gezi diliyle söylersek ‘Barış’la çok ciddi düşünüyoruz’. Bu sesi ne kadar güçlü ifade edersek, savaş ve kaos hamleleri, buna dair her türlü siyasi plan da o kadar boşa çıkar,” dedi ve barış isteyen herkesi Pazar günü saat 16’daki yürüyüşe çağırdı. 

Bir gazetecinin, "Yürüyüş için valilik izni alındı mı ve güvenlik önlemleri nelerdir" şeklindeki sorusuna HDP'li vekil Filiz Keretecioğlu şöyle yanıt verdi: "Görüşmeler daha devam ediyor. Pazar gününe kadar zamanımız var zaten. Ama gazetecilere yine bir gazeteciden yanıt geldi, 'toplantı ve gösteri haktır valilerin polislerin diliyle yine gazeteci arkadaşlarımız konuşmasınlar' diye. Gerçekten bu bir haktır, böyle bir zorunluluk yok."

Üç talep

Öte yandan, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş, Barış Bloku’nun üç temel talebi oluğunu söyledi: “Suriye’deki savaşa son verilmesini sağlamak, Türkiye’nin Suriye’deki savaşa doğrudan müdahalesine engel olmak ve iç barışı güçlendirici bir rol oynamak.”

“Türkiye’de hiçbir şeyin eskiye dönmesini istemiyoruz” diyen Taş şöyle devam etti: “Ne devlet ne PKK yeniden çatışmaya dönmemeli. Dolmabahçe’de oluşturulan zemin geliştirilebilir ve kalıcı hale getirilebilir. Çatışmalı ortam çürütücü bir hal yaratıyor. Bunu hak etmiyoruz.”

Alper Taş yürüyüşün Hrant Dink yürüyüşleri gibi tek sesli olması gerektiğini söyleyerek, “Barış değil de savaş sloganı atılan bir yürüyüş barış ruhuna uymaz,” diye konuştu.

"Barış zamanı"

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Biz Ortadoğu'daki ülke yönetimlerinin demokratik şekilde yönetilmesinden yanayız. Savaş çığlıkları atanlara karşı barış çığlıkları atacağımızı belirtmek istiyorum. Bizim insanlarımız kana doydu, şimdi demokrasi, barış, insan hakları zamanı,” dedi.



Yazar Hakkında