ASİMDER Ahtamar’daki ayinden rahatsız olmuş!

ASİMDER Başkanı Göksel Gülbey, Eylül’de Ahtamar Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi’nde yapılacak ayinden rahatsız olduklarını belirterek, “Artık hoşgörü yok, çünkü her adım karşılıklı olmalıdır. Tüm diapora teşkilatlarımızı Eylül 2015’te Van’ın Akdamar Adası’na davet ediyoruz” dedi. Başepiskopos Ateşyan ise ASİMDER yöneticilerinin sözlerine önem vermediğini belirtti.

Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Başkanı Göksel Gülbey, Türk Diaspora teşkilatlarını Ahtamar Adası’nda toplanmaya davet etti. Dernek binasında açıklama yapan ASİMDER Genel Başkanı Göksel Gülbey, Eylül’de yapılacak ayin için başta İstanbul olmak üzere yurt dışından da birçok Ermeni’nin Ahtamar’a gelecek olmasına tepki gösterdi. 

Gülbey, yapılacak ayinin siyasi bir ayin olduğunu ileri sürerek, bu yüzden ayine izin verilmemesi gerektiğini savundu. 2014’te Yerevan’da da Gök Cami’de (Göy Mescit) Cuma namazı kılmak için Türkiye’den 14 sivil teşkilat temsilcilerinin ASİMDER öncülüğünde Ermenistan yetkililerine başvuruda bulunmuş olduğunu anımsatan Gülbey, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ermenistan, ‘devlet politikamıza aykırı’ diyerek bu talebi reddetmişti. Yıllardır Türkiye’de yaşayan ve vatandaşımız olan Ermeni cemaati üyeleri, Van’ın Akdamar Adası’ndaki kilisede ayin yapmalarına devletimiz tarafından izin verilmiştir. Ancak son yıllarda bu ayinin siyasi bir miting haline getirildiği görülmüştür. Ermenistan bayrağı açıldı ve siyasi sloganlar atılıp halaylar çekilerek kutlamalar bile yapıldı. Bizim Cuma namazı talebimizi, devlet politikası diyerek reddeden bir zihniyet, gelip Türkiye’de ayin yapamaz. Bütün ülkelerde kurulmuş görev yapan Türk ve Azerbaycan diaspora teşkilatlarına seslenmek istiyorum. Devletlerimiz ve milletimiz için gecenizi gündüzünüze katarak çalıştığınız bu davada, artık birlik günüdür. Tek taraflı inanç zihniyetine sahip bu faşist düşüncenin engellenmesi için tüm diaspora teşkilatlarımızı, Eylül 2015 tarihinde Van Akdamar Adası’na davet ediyoruz. Artık hoşgörü yok, çünkü her adım karşılıklı olmalıdır. Türkiye Dışişleri ve Kültür ve Turizm bakanlıklarına da sesleniyoruz, bu ayinlerin artık siyasi bir amaç güdüldüğünün farkına varsınlar ve gereğini yapmaya davet ediyoruz.”

Ateşyan: Dikkate almıyorum

Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, ASİMDER yöneticilerinin sözlerine önem vermediğini belirtti. Ateşyan, Eylül ayında yapılacak ayin hakkında da bilgiler verdi: “Ayin, 6 Eylül’de olacak. Birkaç çiftin evlilik töreni de kilisede yapılacak. Valilik tüm masrafların kendileri tarafından karşılanacağını belirtti. Her zamanki gibi hem İstanbul’dan, hem de yurt dışından kalabalık bir kitlenin gelmesini bekliyoruz; ancak sayının ilk yıllara göre azalması da oldukça doğal. Kimse ilk yıl olduğu gibi 7 bin veya açıldıktan bir sonraki yılda olduğu gibi 4-5 bin kişinin gelmesini beklemesin. Anadolu’da sadece Ahtamar’daki Surp Haç Kilisesi yok bizim, aynı zamanda Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi ve Vakıflı Köyü’nde Surp Asvadzadzin Kilisesi’nde de ayinler oluyor. Dolayısıyla, insanlar da istedikleri kiliseye gidiyorlar. Tüm Dünya Ermenileri Ruhani Lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu Karekin II. ayine gelmeyecek; eğer katılsaydı, 10 bin kişi de onunla birlikte Ahtamar’da olurdu.”

Kategoriler

Toplum Kilise Türkiye



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.