VARTAN ESTUKYAN
Paşinyan Ermeni toplumuyla buluştu, Patrikhane ‘dersi ekti’
Peki, Ermeni toplumu olarak, 2019’da, toplumumuzun ‘lideri’ olması için seçtiğimiz Patrik Maşalyan, kendisine verilen bu görevi bugüne dek başarıyla yerine getirebildi mi? Bu soruya şimdiye dek “Evet” diyenler dahi, Paşinyan’ın Türkiye’yi ziyareti boyunca Patrikhane’nin sergilediği tutum sonrası bundan şüphe ediyor. Zira Türkiye-Ermenistan arasındaki diplomatik ilişki her an kopmaya hazır incelikte bir iplikle bağlıyken, Ermenistan’ın iç anlaşmazlıkları sebebiyle koskoca bir ülkenin başkanını buna alet etmek, en basit ifadeyle politik bir skandaldır. Patrikhane geçen hafta bu skandala imza attı ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Türkiye ziyaretini görmezden geldi, modern dille ifade edecek olursak ghostladı.
‘Sar’, Berlin, Gorki Theater ve daha fazlası
Kurtuluş’ta aynı mahallede, aynı kültürde büyümüş iki arkadaşın; Mihran Tomasyan ve Saro Usta’nın beraber ürettikleri müzik-dans gösterisi olan ‘Sar’da, ikili, ortak kimliklerinin oluşturduğu anıları ve gözlemlerini, müziği, hareketi ve kâğıdı kullanarak, çok da yabancısı olmadığımız bir dağ hikâyesini anlatıyorlar.
Batı Ermenicesi için bir buluşma: ‘Hantibum’
Dernek, ‘Hantibum’ (Buluşma) adını verdiği dizi kapsamında Batı Ermenicesiyle ilgili çalışmalar yürüten hem İstanbul’dan hem de diasporadan çok sayıda isimle danstan podcast yayınına, atölyeden konsere çok sayıda içeriğe imza atıyor.
Soykırıma Bardizag’dan bakmak
Aras Yayıncılık’ın, Yesayan Derneği’yle birlikte organize ettiği söyleşi dizisi devam ediyor. İlki 25 Ocak Cumartesi günü, Serdar Korucu imzalı ‘Öncesiyle Sonrasıyla 12 Eylül Döneminde Ermeniler-Olaylar, Tanıklıklar’ kitabı ekseninde yapılan söyleşilerin ikincisinde bu kez Hagop Gobelyan’ın ‘Kızgın Buhardaki Koza’ kitabı üzerine konuşuldu. Kitap, Gobelyan’ın, Bardizag’daki (bugünkü adıyla Bahçecik) ailesinin hikâyesinden yola çıkarak Bardizag nahiyesinin tarihini anlatıyor.
“Apoyevmatini’nin haberi olmadan ne bir Rum doğar ne bir Rum ölür”
Mihail Vasiliadis’le Apoyevmati’nin kuruluşundan günümüze uzanan hikâyesini, tarih boyunca yaşadığı zorlukları ve geleceğini konuştuk.
Boks, dans ve Çingenelik: Leipzig’de sıradışı bir film deneyimi
“Dans, ruhun, bedenin gizli dilidir.” Martha Graham
Depremden sonra Antakya’ya odaklanan bir sergi: Sıfır Noktasında Sanat
Çoğu Antakyalı olan bir grup sanatçı tarafından oluşturulan Sıfır Noktasında Sanat, depremlerin Antakya’da meydana getirdiği hasarı ve şehrin bugününü ele alıyor. Almanya’nın Saksonya eyaletine bağlı Leipzig şehrindeki Galeri KUB’ün ev sahipliği yaptığı sergi, 7 Eylül Cumartesi günü açıldı.
Suriyeli göçmen Ashnaklian’dan haber alınamıyor
Krikor Ashnaklian’ın cep telefonu, kayıp ihbarı verildiği 19 Temmuz tarihinden bu yana kapalı olduğu için teknik takip de yapılamıyor.
Dünden bugüne Apoyevmatini
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yayın hayatını sürdüren en eski gazetesi Apoyevmatini, bu yıl 100. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Bellek 365, Apoyevmatini’nin 100. kuruluş yıldönümü vesilesiyle bir belgesele imza attı.
Antakya’da rezerv alan uygulaması: Beklentiler, protestolar ve soru işaretleri
Hatay Şehir Plancıları Odası’ndan bir yetkili, şehirde belirlenen rezerv alanla ilgili değerlendirmelerde bulundu.