İHD'den sınırda bekletilen cenazeler için uluslararası çağrı

Habur, Kobani ve Rojava-Derik’te savaşırken hayatını kaybeden yaklaşık 30 kişinin cenazesi, 10 gündür Türkiye sınırından içeri alınmıyor. Uygulamanın anayasaya aykırı olduğunu söyleyen İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, uluslararası örgütlere acil çağrı yaptıklarını açıkladı.

Suriye’nin Rojava bölgesinde IŞİD’le savaşırken hayatını kaybeden biri Almanya, 12’si Türkiye vatandaşı 13 YPG ve HPG’linin cenazesi, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Halil İbrahim Sınır Kapısı’nda bekletiliyor. Türkiye’nin Habur Sınır Kapısı’ndan girişine izin vermediği cenazeler, bugün itibariyle 10. gününde. 

Aileler, soğutma sistemli TIR’larda bekletilen fakat 50 derece sıcaklık nedeniyle bozulmaya başlayan cenazeleri almak için günlerdir Türkiye Hükümeti’nin izin vermesi bekleniyor. 

Habur’dakine benzer durum da Kobani ve Rojava’nın Derik bölgesinde yaşanıyor. Kobani’de 11, Derik’te 9 YPG’linin cenazesi, Türkiye’ye getirilmelerine izin verilmediği için bekletiliyor.  

Bu durumu protesto eden HDP Şırnak milletvekilleri ve yerel yöneticiler, dün Valilik önünde oturma eylemi yaptı.

Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyen YPG’lilerin cenazeleriyle ilgili resmi makamlardan olumlu cevap alamayan HDP Şırnak milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Aycan İrmez, Belediye eş başkanları ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık yüz kişilik grup, dün 11.00 itibariyle Şırnak Valiliği önünde oturma eylemine başladı.

Vali: Karar hükümetin 

Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, Şırnak Valisi Ali İhsan Su, oturma eylemi yapan HDP milletvekilleriyle görüşmeyi dün saat 15.00’te kabul etti. Faysal Sarıyıldız, Vali ile görüşmelerini şöyle aktardı:

“Vali, ‘Cenazelerle ilgili yasalar nasıl gerektiriyorsa öyle davranıyoruz. Yasal bulmuyorsanız mahkemeye başvurun. Oturma eylemi yaparsanız yasal gereklilikleri uygularım’ dedi. Vali daha sonra bize ‘Bu karar hükümet tarafından alındı. Benim yapacağım bir şey yok’ dedi.

Bilici: Ülkeler kendi vatandaşlarını kabul etmek zorunda, ölü ya da diri 

Konuyla ilgili Agos’a konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Başkanı Raci Bilici, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve partilere durumu bildirdiklerini, hükümet yetkililerinden cenazelerin sınırdan geçirilmesi konusunda ret cevabı aldıklarını söyledi. Bilici, verilen ret cevabının gerekçesi olmadığını, çünkü kararın anayasaya aykırı olduğunu belirtiyor:

“Yasal değil siyasi bir karardır. Bakanlar Kurulu’nun kararı olduğu söyleniyor, fakat Bakanlar Kurulu anayasaya karşı karar alamaz. Çünkü anayasaya göre hiçbir ülke kendi vatandaşını – ölü ya da diri -  ülkesine kabul edememezlik yapamaz. Bu ülkenin vatandaşlarıdır bu insanlar.” 

Bilici, çatışma sürecine girilmeden önce Kobane ve Rojava’dan günde ortalama 4-5 cenaze geldiğini ve şimdiki gibi keyfi uygulamaların yaşanmadığını belirtiyor. 

BM ve AB insan hakları komiserliklerine acil çağrı

Cenazelerini bekleyen aileler Şırnak Barosu vasıtasıyla kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Bilici’yse, İHD olarak BM ve Avrupa Birliği İnsan Hakları Komiserliklerine, kendilerinin de dahil olduğu uluslararası insan hakları ağlarına acil eylem çağrısında bulunduklarını da aktardı. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.