Padovese’nin yerine Vatikan’ dan yeni Episkopos

3 Haziran 2010’da şöförü tarafından başı kesilerek öldürülen Anadolu Papalık Vekili ve Episkoposu Luigi Padovese’nin halefi, beş yıl sonra Papa Francis tarafından atandı.

Papa Frmancis gibi Cizvit tarikatına mensup olan 67 yaşındaki Paolo Bizzeti’nin Türkiye’ye hac ziyareti yapmak isteyenler için hazırladığı bir rehber var. Paolo Bizzeti’nin ilgisi, yalnızca Türkiye’ ye tatile gelmekle ve yazdığı Türkiye rehberiyle sınırlı değil. Bu hafta bir İtalyan ajansına verdiği röportajda belirttiği gibi, Bizzeti 1984’te Vatikan’daki üstlerineden Türkiye’ye din adamı olarak gönderilmesini istemiş ama bu arzusu o günlerde kabul edilmemiş.

Buna rağmen Türkiye’ye ilgisi azalmayan Rahip Bizzeti, her fırsatta Türkiye’ye gelmeye devam etmiş. Mersin, Adana ve Samsun şehirleriyle bu şehirlerin doğusunu kapsayan Papalık Anadolu Vekaleti bölgesinde, Vatikan’ın kayıtlarına göre 2 bin 800 Katolik Hıristiyan ve altı Katolik din adamı yaşıyor. Bu rakamın içerisinde Ermeni, Gürcü, Suriyeli ve Iraklı Katolik Hıristiyanlar yok. Episkopos Padovese’nin öldürülmesinden sonra, bu bölgedeki Katoliklerin dinî idaresi, İzmir Başepiskoposu Metropolit Ruggero Franceschini’ye geçmiş, Franceschini’nin Eylül 2014’te emekli olmasından sonra, Anadolu Katolik Kilisesi yeni bir lider beklemeye başlamıştı. Floransa doğumlu olan Bizzeti, Bologna’da felsefe okudu, ardından PFTIM Üniversitesi’nin Napoli yerleşkesinde teoloji dalında, Gallarate Aloisianum Papalık Üniversitesi’nde de felsefe alanında lisans eğitimi aldı. Ortadoğu’da pek çok hacılık ve ‘Kutsal Kitap etüt turları’ organize etti. Bizzeti, bu vesileyle Türkiye’ye bugüne kadar 40 kez geldi. Bizzeti, Ortadoğu’nun Dostları Derneğ’nin de kurucuları arasında yer alıyor. Önümüzdeki haftalarda Episkopos olarak takdis edilecek olan Paolo Bizzeti, Vatikan Radyosu aracılığıyla Anadolu’daki Hıristiyanlara şu mesajı gönderdi:

 “Sizlere samimiyetle hizmet etmek için ve sıklıkla zorluklarla karşılaşan Hıristiyan hayatı yaşama gayretinizi öğrenmek için geliyorum. Bana merhamet edin! Papalık makamının unutmadığı Anadolu Hıristiyanlarına hizmet etmek için Monsenyör Padovese’nin görevini devam ettirmek, benim için bir onurdur.

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında