Google Okulu olmak büyük avantaj

Ermeni okullarının bu yıl eğitim sezonuna ne gibi yeniliklerle girdiğini aktardığımız yazı dizisinde Dadyan ve Karagözyan okullarında başlayan Google Okulu uygulaması dikkat çekmişti. Ermeni okullarında pek yaygın olmayan uygulamanın özelliklerini, ‘Google Okulu’ olan Dadyan Okulu’nun öğretmenlerinden Sibel Arpacık’a sorduk. Konu üzerine bir yıllık eğitim alan Arpacık, okuldaki diğer öğretmenlere eğitimler veriyor ve uygulamanın koordinatörlüğünü yürütüyor.

Google Apps eğitim sürümü, tüm dünyadaki ilk, orta ve kâr amacı gütmeyen yüksek öğretim kurumları tarafından ücretsiz olarak kullanılabilen ve eğitime büyük kolaylık sağlayan bir uygulama. Google Okulu olan okullarda, personel, öğretmen, öğrenci ve veliler de dahil olmak üzere herkes, ‘k12’ uzantılı bir e-posta adresine sahip oluyor. Bu adresler sayesinde okuldaki öğrenciler, öğretmenler, idareciler ve veliler arasında pratik bir şekilde bilgi akışı sağlanabiliyor.

*Google Okulu’na ilişkin nasıl bir eğitimden geçtiniz?
Eğitim teknolojileriyle bir yıldır yakından ilgileniyorum. Nisan ayında, dünyanın sayılı eğitim teknolojileri liderlerinin yer aldığı ‘Edtechist’ konferansında, işin uzmanlarının eğitmenliğinde yapılan çalıştaylara katıldım. Daha sonra MEF Üniversitesi’nde Robert Kolej’in Eğitim Teknolojileri birimi tarafından düzenlenen, Google uygulamaları, web 2.0 araçları gibi birçok teknolojik yöntem ve tekniğe dair altı haftalık yoğun bir eğitimle, ‘Eğitim Teknolojileri Uzmanı’ unvanı aldım. Bir süre sonra, Google sertifikalı eğitmen ve Apple Distuinguished Educator (Apple Seçkin Eğitimci) olmak için çalışmalara başlayacağım.

Okullar Google Okulu olmak için nasıl bir yol izlemeli?
Google apps, Google tarafından dünyadaki tüm okullara ücretsiz olarak sunulan bir uygulama. Google Okulu olmak istiyorsanız, başvuru yapıp bir alan adı almanız gerekiyor. Alan adınız Google tarafından onaylandıktan sonra kayıt işlemi yapılıyor ve 30 günlük ‘Google Apps’ eğitim sürümüne erişim elde ediyorsunız. Onaylanma tamamlandıktan sonra, Google sizin eğitim sürümüne uygunluğunuzu incelemeye alıyor. Uygun bulunursanız, Google Okulu olarak hizmete başlıyorsunuz.

*Google Okulu olmanın ne gibi avantajları var?
Google Okulu’nun kullanımı çok kolay. Çok zaman kazandırıyor. İnternet tabanlı altyapısı sayesinde, her cihazdan erişilebilir, düzenlenebilir belgeler elde ediyorsunuz. Bilgisayarınızdaki tüm dokümanlarınız Google’a kayıtlı olduğu için başka bir cihazdan veya telefonunuzdan bile ulaşabiliyorsunuz. Öğrenciler ve öğretmenler aynı belge üzerinde eşzamanlı olarak çalışabiliyor. Zümreler kendi aralarında bir ortak havuz oluşturup ders planları, sınavlar ve zümre tutanaklarını meslektaşlarıyla paylaşabiliyor. Ödev takip listeleri, anketler, rubrikler çok kısa bir sürede, görsel açıdan çok zengin bir şekilde hazırlanıp velilerle paylaşılabiliyor.
Google Okulu olmak bütçesel olarak da büyük kazanç sağlıyor. Bir anketi Google uygulamalarıyla 10 dakikada hazırlayabilirsiniz. Fotokopiden ve kâğıttan sağlayacağınız kazanç da yanınıza kâr... Yapacağınız tek şey, hazırladığınız anketi mail atmak. Veliler zaten grup halinde tanımlandığı için e-posta yollamak da çok vakit almayacak. Ayrıca Google, anket sonuçlarını çok detaylı bir şekilde, tablolar ve grafiklerle analiz edip sunuyor.

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.