HDP'nin 126 il ve ilçe örgütüne saldırı

Hakkari’deki Dağlıca saldırısının ardından Türkiye’nin farklı illerinde HDP il ve ilçe binalarına ırkçı saldırılar gerçekleşti.

Dağlıca’da PKK’nin patlattığı bomba nedeniyle 16 asker hayatını kaybetti. Saldırıya yönelik pek çok il ve ilçede tepkiler, bazı bölgelerde HDP’ye yönelik linç girişimlerine ve saldırılara döndü. 

HDP İstanbul il örgütü twitter’dan yaptığı açıklamada 126 il ve ilçe örgütüne saldırı olduğunu yazdı.

Gazetelerde ve internet sitelerinde çıkan haberlere göre saldırı yapılan bazı yerler şöyle:

Ankara

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde Kürtlerin yoğun olarak oturduğu Zafer Mahallesi'nde "Teröre lanet" adı altında konvoy oluşturan bir grup, Zafer Mahallesi'ne girdi. Çoğunluğu tarım işçisi olduğu belirtilen halka saldırdı, bazı ev ve araçları ateşe verdi. 

Polis memurlarından Yakup Yılmaz ayağına isabet eden saçma ile Coşkun Kara ise atılan taşın başına isabet etmesiyle yaralandı. Beş kişi de saçma, taş ve soba darbeleri nedeniyle Beypazarı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Isparta

Isparta’da Pirimehmet Mahallesi’ndeki 4 katlı binanın üst katındaki HDP il başkanlığının bulunduğu daireyi ateşe verdi. İtfaiyenin güçlükle söndürdüğü yangında dairede büyük hasar oluştu.

Tekirdağ

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde toplanan yaklaşık 6 bin kişi, HDP parti binasındaki tabelayı indirip Türk Bayrağı astı. HDP Tekirdağ İl Eş Başkanı Şehnaz Kaya’yı linç etmek istedi.

Balıkesir

Balıkesir HDP İl binasını tahrip eden bir grup, milletvekili adayı olan Bedri Arık’ı da tartakladı. ’Bozkurt’ işareti yapıp ’Ne mutlu Türküm diyene’ sloganı atan grup, HDP il binasındaki eşyayı aşağıya atan grup, parti flamalarını da ateşe verdi.

Ordu

Ordu’nun Fatsa ilçesinde toplanan bir grup, geçtiğimiz seçimlerde HDP seçim bürosu olarak da kullanılan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'ne taş atarak saldırdı. Parti binasının ana giriş kapısını da kırmaya çalışırken, polis gruba müdahale etti.

Niğde

Niğde’de HDP il binasına taş atarak saldıran grup, daha sonra HDP tabelasını indirdi ve tabelayı Cumhuriyet Meydanı’nda ateşe verdi. Grup daha sonra tekbir getirerek Niğde Şehitliği’ne yürüdü. 

İzmir

İzmir’in Dikili İlçesi’nde, Atatürkçü Düşünce Derneği Dikili Şube Başkanlığı’nca meydanda bulunan Atatürk Heykeli önünde basın açıklaması yapıldı. Yürüyüşe geçen gruptan ayrılan bir grup HDP İlçe Binası’nın camlarını taşlayarak kırdı. Bina çatısına çıkan bir kişi ise tabelayı indirerek buraya Türk Bayrağı astı. İzmir'de HDP il binası, Bergama, Kemalpaşa ve Buca ilçe binalarına da saldırı gerçekleşti. 

Antalya

Antalya’nın Manavgat ilçesinde HDP binasına saldırı gerçekleştirildi. Binada bulunan eşyaları dışarıya atarak yakan grup binaya da Türkiye bayrağı astı. Binaya daha önce de saldırı gerçekleştirilmişti. Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bir grup HDP il parti binasının kapısına Türk bayrağı astı.

İstanbul

İstanbul Bağcılar’da ise 500 kişilik bir grup HDP ilçe binasına yürüdü. İstiklal Marşı okuyan grup binaya taşlarla saldırdı. Üsküdar’da ise tekbir sesleri getirilerek binaya saldırıda bulunuldu.

Mersin

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Kargıpınarı Mahallesi’nde bulunan HDP ilçe binası ateşe verildi, binada bulunan eşyalar sokağa atıldı. Grup önce Kürt esnaflara saldırdı daha sonra Antalya-Mersin karayolunu trafiğe kapatarak, doğu illerine giden otobüslere saldırdı. 

Erzurum

Erzurum’un Aşkale ilçesinde TOKİ inşaatında çalışan Kürt işçiler, akşam saatlerinde yaklaşık 100 kişilik bir grubun saldırısına uğradı.

Bursa

HDP’nin Bursa Osmangazi İlçe Temsilciliği’ne de bir grup saldırıda bulundu. Binada maddi hasar meydana geldi.

Maraş

Maraş'ın Elbistan ilçesinde de HDP ilçe binasına Türk bayrağı asıldı.

Edirne

HDP Edirne il binasına giren kimliği belirsiz kişiler, ikinci kattaki cama Türk bayrağı asarken, bina içerisindeki eşyalara da zarar verdi.

Eskişehir

Eskişehir’de HDP il binasının bulunduğu iş merkezi önünde toplanan grup yedinci kattaki HDP binanın kapısını kırıp içerisindeki eşyayı dağıttı.

Sakarya

Sakarya'da 2 bin kişinin katıldığı bayraklı yürüyüş yapıldı. Kalabalıktan ayrılan bir grup, HDP İl binasının bulunduğu işhanına girerek üçüncü katta bulunan HDP tabelalarını indirip caddeye attı.

Etiketler

HDP saldırı


Yazar Hakkında