Yunanistan 'Syriza'yla yola devam' dedi

Yunanistan'da yüzde 35 oy oranıyla erken seçimin galibi, bir önceki genel seçimi de kazanan radikal sol koalisyon Syriza oldu.

Syriza'nın lideri Aleksis Tsipras, partisinin sandıktan birinci çıkmasının ardından yaptığı konuşmada "Bu zafer için, bu açık zafer için, halkın zaferi için tüm kalbimle teşekkür ederim" dedi.

Yunanistan İçişleri Bakanlığı internet sitesinde, oyların yüzde 99,4'unun sayıldığını bildirdi. Buna göre Syriza'nın oy oranı yüzde 35,47 oldu. Merkez sağ parti Yeni Demokrasi'nin oy oranı yüzde 28,09'da kaldı. Altın Şafak ise yüzde 7,1 oy oranıyla sandıktan üçüncü parti çıktı.

Yunanistan’da son bir yılda üçüncü kez yapılan seçimde katılım oranı yüzde 56,5’te kaldı. Ocak ayındaki seçimlerde ise katılım yüzde 63'tü.

Oyların neredeyse tamamına yakınının sayılmasıyla Syriza sandıktan birinci parti çıksa da, tek başına iktidar olmak için yeterli çoğunluğa ulaşamıyor. Fakat Bağımsız Yunanlar partisi koalisyona katılmayı kabul ettiklerini duyurmuştu. 

Koalisyon 

Aldığı oy oranıyla Syriza 300 sandalyeli parlamentoya 145 milletvekili sokabiliyor, Yeni Demokrasi'nin sandalye sayısı ise 75'te kalıyor. Yeni Demokrasi Ocak ayındaki seçimlerde dört sandalye fazla kazanmıştı. Fakat yine de Syriza tek başına hükümet kuramıyor.

Bağımsız Yunanların da 10 sandalyeye sahip olması bekleniyor. 

Tsipras'ın Avrupa Birliği (AB) ve IMF ile yeni bir kurtarma paketi üzerinde anlaşmasının ardından hem parti içinden muhalif sesler yükselmiş, hem de Syriza'ya olan destek önemli ölçüde azalmıştı. Fakat Pazar günkü seçimler, seçmenlerin Syriza'ya desteğinin devam ettiğini gösterdi.

Tsipras: Zorluklar var, ama zeminimiz sağlam 

Tsipras sandık zaferinin ardından başkent Atina'daki binlerce destekçisine yaptığı konuşmada şu mesajı verdi:

"Avrupa'da bugün Yunanistan ve Yunan halkı, direniş ve onurla eş anlamlı hale gelmiştir. Bu mücadele, birlikte dört yıl daha devam edecek. Önümüzde zorluklar var, fakat zeminimiz sağlam. Bu mücadeleyi sihirle değil, çok çalışarak aşacağız. Hep beraber, yedi ay önce başladığımız mücadeleye devam edeceğiz."

 Konuşmasında Avrupa Birliği’nden sağlanan 85 milyar euroluk üçüncü kurtarma yardımına değinmeyen Çipras, yolsuzlukla mücadele vurgusu yaptı: “Arkadaşlar, bugün Yunan halkının bize iktidarı teslim etmesi aynı zamanda ahlaksızlık ve yıllardır bu ülkede hakim olan bir dünya yolsuzluğu çözmemiz yönünde net bir mesaj içeriyor.”

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında