Roboski'nin 4. yıldönümü: "Dönemler farklı, katliam zihniyeti aynı"

Roboski katliamı, 4. yılında ülkenin pek çok şehrinde yapılan eylemlerle anıldı. Bazı şehirlerde eyleme katılanlar polis tarafından gözaltına alındı, bazıları saldırıların hedefi oldu.

Roboski'de savaş uçakları tarafından katledilen 19'u çocuk 34 kişi, katliamın 4'üncü yıldönümünde anıldı. 

İstanbul:

Özgür Yazarlar Birliği (ÖYB), Roboski katliamının 4'üncü yıl dönümü dolayısıyla İstanbul'da Fatih İtfaiye Parkı'nda açıklama yaptı. Çeşitli dernek ve sivil toplum örgütünün de destek verdiği açıklamada, "Roboski dört yıldır kanıyor" pankartı açılarak, "Roboski adalet bekliyor", "Allah adaleti emreder" dövizler taşındı. Yazarlar, "Roboski'yi unutma, unutturma" sloganı attı.

Kaya'nın ardından yapılan ortak basın açıklamasını Ahmet Örs’ün okuduğu ortak basın açıklamasında Roboski'nin Kürt halkının yaşadığı asırlık zulmün ve yok saymaların sembolü olduğunu dile getirildi.  Örs, "Bu katliamı var edenler zihinsel ve siyasal zeminde varlığını kökleştirerek sürdürüyor" dedi. Kürdistan'da devlet eliyle gerçekleştirilen çocuk katliamlarına da dikkat çeken Örs, "Çocuklar, dedeler, anneler, babalar evlerinin önünde, sokak ortalarında uzanan bedenleriyle insanlığımızın, Müslümanlığımızın suratına çaresizlik tokatları atıyor" diye konuştu.

Şirinevler Meydanı’nda da Barış ve Demokrasi Platformu üyeleri bir anma düzenledi. “Yeni katliamlara izin vermeyeceğiz” pankartı açan kitle  “Çözüm tüm katliamlara karşı direnişte”, “Maraş ne ilk nede son katliamdır”, “Roboski ne ilk ne de son katliamdır” dövizleri taşıdı. 

Antep:

Antep Emek ve Demokrasi Platformu, savaş uçaklarının Roboski'de katlettiği 19'u çocuk 34 kişiyi anmak için Kırkayak Parkı'ndan bir araya geldi. KESK, HDP, DBP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP), EMEP'in yanı sıra yüzlerce kişinin buluştuğu parkta, "Dün Maraş ve Roboski, bugün Ankara, Suruç, Cizre, Sur ve Nusaybin'de katliamlar devam ediyor. Katliamlara son yaşamaya ve yaşatmaya çağırıyoruz" ve "Birîna Roboskî birîna me ye, biranîna we Ronahiya me ye" pankartları açıldı. Pankartların öncülüğünde Yeşilsu Parkı'na doğru yürüyüşe geçen kitle, "Unutursak kalbimiz kurusun", "Katır kanına karıştı kanımız" dövizlerini taşıdı. "Roboski'yi unutma unutturma", "Roboski'nin hesabı sorulacak" ve "Katil devlet hesap verecek" sloganları atan yurttaşlar, ulaştıkları parkta yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu.

Sivas:

Sivas'ta Kızılırmak Demokratik Öğrenci Derneği, Roboski'de katledilen 34 yurttaş için Hacı Bektaşi Kültür Merkezi'nde anma etkinliği düzenledi. Anma etkinliğinde, "Roboski'nin ateşi Cizre, Sur, Silopi'de yanıyor" pankartı asıldı.

Kızılırmak Demokratik Öğrenci Derneği adına açıklama yapan Aslı Yılmaz, savaşın sürdüğü Kürdistan kentlerinde devletin her gün çocuk, kadın ve hatta bebekleri katlettiğine dikkat çekerek, "Alçakça tüyü bitmemiş yetimleri katlediyorlar. Gençlik olarak bu katliamların hesabını yanlarına bırakmayacağız. Kürt halkına katliamı reva görenler, bilsin ki Kürtlere direnmek kalmıştır" şeklinde konuştu.

Erzurum:

Mahallebaşı Kent Meydanı'nda bir araya gelen ve aralarında DEM-GENÇ, DBP ve HDP il yöneticilerinin bulunduğu çok sayıda kişi, taşıdıkları 34 siyah dövizle HDP il binasının önüne kadar yürüdü. Son bulan yürüyüşün ardından konuşan DBP Erzurum İl Yöneticisi Halit Yılmaz, Roboski'de katliam gerçekleştiren zihniyetin Kürdistan kentlerinde halen katliamlarını sürdürdüğünü söyledi.

Ağrı:

Ağrı'nın Patnos ilçesinde DEM-GENÇ üyelerince Roboski Katliamı'nın 4. yılı dolayısıyla yapılan anma etkinliğine polis saldırdı. Çarşı merkezinde bir araya gelen gençler, yaptıkları basın açıklaması ile katliamı kınadı. Ardından katliamı anlatan bir tiyatro gösterisi yapıldı. Gösterinin ardından çarşı merkezinde yürüyüş gerçekleştirmek isteyen gençlere polis gaz bombaları ve plastik mermiler ile saldırdı. Saldırı esnasında en az 15 genç, polislerce darp edilerek gözaltına alındı.

Gözaltına alınan gençlerin Patnos Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü belirtildi.

Antalya:

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri ile Antalya Alevi Bileşenleri, Maraş katliamı ve Roboski katliamının yıldönümünü Atalos Meydanı’nda protesto ederek, yaşamını yitirenleri andı. Çok sayıda yurttaşın katıldığı anmada, “Maraş’ı unutmadık unutturmayacağız” pankartı açılarak, “Em jı birnakın Roboskê vicdanımızdır”, “Roborkê den Maraş’a hesap sormaya” dövizleri ile imha operasyonlarında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı. “Katliamların hesabı sorulacak” ve “Em komkujiya jı bir nakın” sloganları atılan açıklamada konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Tufan Eroğlu, devletin ve devlet zihniyetinin farklı dönemlerde yaptığı katliamların unutulamayacağını belirterek, “Dönemler farklı, katliamlar ve zihniyet aynı” dedi.

Çanakkale:

Çanakkale’de düzenlenen Roboski’yi anma yürüyüşüne polis müdahale etti, 20 kişi gözaltına alındı.

Roboski Katliamı’nın yıldönümünde bir grup HDP’li Gestaş İskele Meydanı’nda toplandı. AKP il binasına yürümek isteyen gruba polis müdahale etti.

Polis 20 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar Çanakkale Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi, ardından Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Emniyetteki işlemlerinin ardından gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

Niğde:

Niğde'de, Şırnak'ın Uludere (Roboski) İlçesi'nde 34 kişinin hayatını kaybettiği olayı protesto etmek için toplanan ve 'Robosikinin katili devlettir' yazılı pankart açan HDP'li grup taşlı saldırıya uğradı.

HDP Niğde İl Başkanı Göksel Rıza Özkan, saat 15.00 sıralarında yaklaşık 50 kişilik grupla Hükümet Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istedi. 'Robosikinin katili devlettir' yazılı pankart açan grup adına Özkan açıklama yaparken, çevrede toplananlar 'Burası Osmanlı toprağı. Niğde'yi Kirletemezsiniz' diyerek gruba saldırdı. 



Yazar Hakkında