Esed: 'Türk politikacılar kendilerini akıllı zannediyor'

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Rus televizyonu Rossiya 24'e verdiği röportajında, Suriye'deki herhangi bir 'kaos ve terörizmin' Türkiye'de de ortaya çıkacağını iddia etti. Ankara yönetiminin Suriye ile ilgili fantezi kurduğunu ileri süren Esed, Türkiye'deki bazı politikacılarla sıkı temas içinde olduğunu belirtti.

Türkiye'nin muhalif gruplara silah tedarik ettiği iddiaları ile ilgili ellerinde kanıt olmadığını kaydeden Esed, Ankara yönetiminin Suriye ile ilgili fantezi kurduğunu, Türkiye'de bazı yapıların Suriye muhalefetine siyasi olarak da destek verdiğini savundu. 

Türkiye'de bazı politikacılarla 'sıkı temas' açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye topraklarında tampon bölge oluşturulması ve Suriye yönetiminin değişmesi gerektiği yönündeki çağrılarını hatırlatan muhabir, Türkiye'nin bundan ne gibi bir çıkarı olabileceğini sordu. Esed de cevabında, 'Onların hiçbir çıkarı yok. Sıkı temas halinde olduğumuz diğer nüfuzlu Türk politikacılardan edindiğimiz bilgilerden yola çıkarak şunu söyleyebilirim, Türkiye'nin böyle bir niyeti yok. Bazı Türk siyasi yetkililer aşırı şekilde fantezi kuruyor. Görüştüğümüz Türk yetkililerin çoğu Suriye'deki durumu gayet iyi biliyor, olumlu ve olumsuz yönünü de. Onlar Suriye'deki herhangi bir gelişmenin dolaylı veya doğrudan Türkiye'yi de etkileyeceğinin farkında' dedi. 

'Türk politikacılar kendilerini akıllı zannediyor' çıkışı

Herhangi bir 'kaos ve terörizmin' Türkiye dahil Suriye'ye komşu olan ülkelerde ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu öne süren Esed, 'Çünkü biz komşuyuz. Onlar bunu gayet iyi biliyor. Ama dediğim gibi bazı Türk politikacılar fantezi kuruyor, kendilerini akıllı zannediyor' diye konuştu. 

Kaçak silah sevkiyatı ile ilgili muhabirin ısrarlı sorularına yanıt veren Suriye lideri, 'Şunu bilmenizi isterim, ne Suriye ne de komşu ülkeler kaçak silah sevkiyatını kontrol altına alıyor. Silahların çoğu Lübnan ve Türkiye'den geliyordu. Ama bu ülke yönetimlerinin kaçak silah sevkiyatına yardımcı oldukları hususunda elimizde kanıt yok' şeklinde konuştu. Muhabirin, 'Anlaşılan Türkiye muhalefete yardım ediyor' yorumuna da cevap veren Esed, şu ifadeleri kullandı: 'Siyasi olarak evet. Bazı siyasi yetkili ve kurumlar bu faaliyetle meşgul oluyor. Başkalarına gelince ise onların muhalefete yardım ettikleri hususunda kanıtımız yok. Ama hepimiz şunu iyi biliyoruz ki, onlar bu faaliyetlere göz de yumabilir. Kaçakçılık faaliyetleri de dahil.' 

'BM gözlemcileri geldi, terör saldırıları arttı'

Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcilerinin ülkeye gelmesinin ardından terör saldırılarının arttığını ileri süren Esed, 'Ordularımızı çektik. Terör saldırıları da hızlı bir şekilde arttı. Durum iyileşmedi' dedi. Suriye liderine göre gözlemcilerin gelişinin tek faydası, taraflar arasında sıcak çatışmaların azalması. Zira BM Güvenlik Konseyi'nde alınan karar çerçevesinde 200'ün üzerinde uluslararası gözlemci, hükümet ve muhalif gruplar arasındaki ateşkesi denetliyor. 

Bölge kaosa döner uyarısı

Rusya ve Çin'in çabalarının bölge istikrarının garantisi olduğuna değinen Esed, 'Rusya ve Çin beni desteklemiyor. Onlar bölgenin istikrarını önemsiyor. Suriye'nin bölgedeki rolü ve öneminin farkındalar' ifadelerini kullandı. Esed, Rusya ve Çin'in desteğinin olmaması durumunda tüm bölgenin kaosa sürükleneceğini savundu. 

Orta Doğu'da batılı ülkelerin 'kaos ve terörü tetiklediğini' kaydeden Esed, 'Oluşturulan terör, Avrupa'nın kendisini de etkileyecek. Orası bizim coğrafyamızdan uzak değil. Eğer Suriye'de kaos ekerseniz, bu doğrudan bunu destekleyenleri de etkiler' uyarısını yaptı. 

Ellerinde Suriye ordusuna karşı savaşırken yakalanan yabancı ülke vatandaşları olduğunu, dünya kamuoyu ile bunları paylaşacaklarını vurgulayan Esed, 'Onların birçoğu öldü. Bazıları da yakalandı. Bunları dünyaya göstereceğiz' dedi. Suriye Özgür Ordusu'nun özgür olmadığını ileri süren Esed'e göre, silah ve cephanesini dış ülkelerden alan bir yapının bağımsız olması imkansız. 

'Ekonomik yaptırımlar hükümeti etkilemedi'

Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlardan Suriye ekonomisinin etkilendiğini ifade eden Suriye lideri, 'Biz bu zorlukların üstesinden gelmek için alternatif bulabiliyoruz. ABD ve Avrupa tüm dünyayı kapsamıyor. Batılı olmayan ülkelerle harika ilişkilerimiz var' dedi. Esed, Rusya ekonomisinin tarıma dayalı olması sebebiyle Suriye'deki sıradan vatandaşın ve hükümetin yaptırımlardan etkilenmediğini, sadece lüks tüketim açısından bir kısım zorlukların doğduğunu sözlerine ekledi.

(Kaynak: Star)