BEŞİR ESAD

GÜNCEL Esad: ''Gerçek bir savaş içindeyiz''

Beşar Esad, Türkiye ve Suriye arasındaki uçak krizinin ardından ilk kez konuştu. 'Her açıdan gerçek bir savaşın içindeyiz. Savaş durumunda, bütün politikalar, taraflar ve sektörler bu savaşı kazanmaya odaklanmalı' diye konuşan Esad, Suriye ile Türkiye arasındaki uçak krizine dair bir şey söylemekten kaçındı. Esad, uluslararası topluma yönelik olarak, 'Batı sadece alır, vermez' ifadesini kullandı.
GÜNCEL Suriye'de çocuklar çatışmada kullanılıyor

BM'nin yıllık 'Çocuk ve silahlı çatışma raporu'nda, Suriye'de askerlerin çocukları canlı kalkan haline getirdiği, muhaliflerin de cephede görev vererek tehlikeye attığı belirtildiği. BM temsilcisi Radhika Coomaraswamy, 'Birçok çatışma bölgelerinde çocukların öldüğü veya yaralandığı durumlara şahit olduk' diye konuşurken, Suriye'deki çocukların durumunun çok daha farklı olduğunu ifade etti.
GÜNCEL Suriye Batılı elçileri sınır dışı ediyor

Suriye birçok Batılı ülke büyükelçisini 'istenmeyen kişi' ilan etti. Geçtiğimiz hafta içerisinde, başını Fransa ve Almanya'nın çektiği birçok ülke Suriye'nin diplomatlarını sınır dışı etme kararı alırken, Suriye rejim lideri Esad ülkesindeki gelişmelerden 'dış müdahaleleri' sorumlu tutmuştu. Öte yandan Özgür Suriye Ordusu, gözlemcilerin iki tarafın da uymadığını belirttiği ateşkesi resmi olarak bitirdi.
GÜNCEL Esed: 'Türk politikacılar kendilerini akıllı zannediyor'

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Rus televizyonu Rossiya 24'e verdiği röportajında, Suriye'deki herhangi bir 'kaos ve terörizmin' Türkiye'de de ortaya çıkacağını iddia etti. Ankara yönetiminin Suriye ile ilgili fantezi kurduğunu ileri süren Esed, Türkiye'deki bazı politikacılarla sıkı temas içinde olduğunu belirtti.
GÜNCEL Suriye'nin Dostları halkın meşru müdafaa hakkını destekliyor

İstanbul'da düzenlenen Suriye Halkının Dostları Grubu'nun 2. konferansı sonuç bildirgesinde, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) bütün Suriyelilerin 'meşru temsilcisi' olarak tanındı, Yaptırımlar Çalışma Grubu oluşturuldu. Suriye rejimine, taahhütleri yerine getirme, BM ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Kofi Annan'a da zaman çizelgesi oluşturma çağrısı yapıldı.
GÜNCEL 'Sözleriyle değil eylemleriyle değerlendiriyoruz'

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Beşir Esad'ı verdiği sözlere göre değil eylemlerine göre değerlendirdiklerini kaydetti. Esad'ın Kofi Annan'ın planına uymayı kabul etse dahi ABD'nin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidardan ayrılması gerektiği yönündeki görüşünü değiştirmeyeceğini söyledi.
GÜNCEL Suriye’yle tampon bölge kurulabilir

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye'den Türkiye'ye son 1 günde bin kişinin geçtiği bilgisini verdi ve geçişlerin daha da artmasının beklendiğini kaydetti. Başbakan Yardımcısı, 'Gelişmelere göre tampon bölge konusu da değerlendirilebilir' dedi. Öte yandan Suriye'deki çatışmaların Halep ve İdlip'e de sıçradığı belirtildi.
GÜNCEL Bağdat'ta 9 ayrı saldırı

Irak'ın başkenti Bağdat ve farklı kentlerde bu sabah dokuz ayrı saldırı meydana geldi. Bombalı saldırılarda 50 kişi hayatını kaybetti, 200 kadar kişi de yaralandı. Polis, devlet daireleri ve bir de okula yapılan saldırılarda El Kaide'den şüphe edilirken Şiilerin hedefte olabileceği dile getiriliyor.
GÜNCEL Esad'a 137 hayır oyu

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülen, Suriye'de Esad rejiminin insan hakları ihlalleri ve şiddetini kınayarak sona erdirmek isteyen karar tasarısı 137 'Evet' oyuyla kabul edildi. Oylamadan önce Mısır temsilcisi Suriye'nin Arap Birliği'ne yanıt vermediğini ileri sürerken, Suriye temsilcisiyse yeni anayasa referandumunu hatırlattı.