Hamasyan’ın en mütevazi sahnesi

Dünyaca ünlü piyanist Tigran Hamasyan Ermenistan Gümrü’de evsizler için bir açık hava konseri düzenledi. Amacı deprem sonrasında hala tam anlamı ile düzelemeyen sosyal duruma dikkat çekmekti. Konser Ermenistan’da büyük etki yarattı.

(GÜMRÜ) - Gümrü depremi, üzerinden yaklaşık 28 yıl geçmesine rağmen Ermenistan’da henüz yaraları sarılamamış bir facia. 7 Aralık 1988’de, Ermenistan‘ın Sovyetler Birliği’nden ayrılmasına ramak kala yaşanan 7.2 büyüklüğündeki sarsıntı sırasında, binalar, özellikle okullar ve hastaneler  depreme dayanamadı. 20.000 insan hayatını kaybetti.

Depremin hemen ardından yaklaşık 30 bin kişi evsiz kaldı. Evsiz kalan bu insanların neredeyse tamamı ‘domik’ denen prefabrik evlere alındı. Depremden önce Ermenistan için kültürel ve ekonomik olarak büyük önem taşıyan Gümrü depremin ardından harabeye döndü. Zaman Gümrülüler için “depremden sonra” ve “önce” olarak ikiye bölündü. 30 sene boyunca Ermenistan, Diaspora ve farklı ülkelerin yardımı ile konut sorunu çözülmeye çalışıldıysa da Gümrü’de hala 3000 kişi “domik evlerden” kurtulamadı. Kendisi da Gümrülü olan fotoğraf sanatçısı Hayk Barseğyan   “Crowfunder” adlı internet sitesinde 13 evsiz aileye ev alınması için bir kampanya başlattı. 

Barseğyan’ın kendisi gibi Gümrülü olan dünyaca ünlü jazz piyanisti Tigran Hamasyan’dan bu kampanya ile ilgi yardım istemesi ile Ermenistan’da daha önce benzeri olmayan bir konser gerçekleşti. Gümrü’nün en yoksul semtlerinden Fantanner’de  düzenlenen konsere ilgi büyüktü.

Hamasyan konser sırasında hazırladığı repertuardan çıkarak eski klasik parçalar da çaldı. “ Kendimi tutamadım, yeni şarkılarımı hazırlamıştım fakat buradaki atmosfer beni folklore çağırdı. 30 yıl geçti, bu insanların bu halde olması hepimiz ayıbı” diyen Hamasyan konser sonrasında unutmadığı Gümrü lehçesiyle sakinler ile sohbetler etti. Yaklaşık 1 saat süren konser sonrasında Belediye Başkanını tarafından ödüllendiren Hamasyan tek arzusunun Gümrü’yü iyi görmek olduğunu belirtti.

Hamasyan’ın konseri sırasında Yerevan’dan ve Ermenistan’ın diğer şehirlerinden gelen ünlüler, gazeteciler ve  yardım severlerin hemen hepsi, durumun kötü olduğunu bildiklerini fakat gördükleri manzara karşısında yıkıldıklarını dile getirdiler.

 28 Şubat günü gerçekleşen konser gerçekten kalplere dokundu. Açık hava “salonundan” dağılan melodiler Gümrü’nün terkedilmiş sokaklarına, virane binalarına en çok da bu keşmekeşliğin içine doğan çocuklara iyi geldi. Artık alıştıkları hatta neredeyse sevdikleri bu tabloyu görenlerin tepkileri ve acıklı bakışları çocukları şaşırtırken, ebeveynlerini utandırmışa benziyordu. Tüm bu yaşananların olumlu tarafı ise belirli bir meblağın toplanabilmiş olmasaydı. Kampanyanın hedefi 120 bin sterlin, konser sonrasında 35 binin toplandığı söyleniyor. Kampanyanın kapanmasına henüz 3 hafta var, fakat bu süre zarfında hedefin tamamına ulaşılmaz ise toplanan para yardım severlere iade edilecek. Barseğyan toplanan para ile 13 evsiz aileye ev alınmasını hedefliyor.

Konsere katılan ve daha önce de ElektrikYerevan gibi Ermenistan’daki sivil tepki gösterilerine verdiği destekle bilinen ünlü komedyen Hayk Marutyan, ailesi ile konsere katılan ünlüler arasındaydı. “Devlet para sıkıntısından mı, yoksa umursamadığından mı bilmiyorum burayı bu halde bıraktı, fakat biz de Ermenistanız, her birimiz onun bir parçasıyız, bu sorunun çözümü için destek verip, uğraşmalıyız” şeklinde konuştu. Barseğyan’ın porjesi ve Hamasyan’ın konseri Ermenistan’da sivil girişimlerin da başarılı olabileceği konusunda halkı bir kez daha yüreklendirdi.

Tigran Hamasyan kimdir?

Hamasyan 1987 tarihinde Gümrüde doğdu. Çocukluğu 2 yaşından itibaren keşfettiği müzikle geçti. Hoşuna giden cazdı, bunu ailesi ve kendisi çok önceden farkettiler. Kuyumcu olan babasının topladığı Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple ve Queen albümlerini dinleyip, bu şarkıları aile piyanolarında çalmaya başladı. Yaşı ilerledikçe ilgisi ustalığa dönüştü. “En büyük arzum Ermeni folklorunu jazza uyarlamaktı, hala bunu deniyorum” diyen Hamasyan ünlü Ermeni kompozitörler Avet Terterian ve Arno Babajanian’dan etkilendiğini söylüyor. Hamasyan 2001 yılından bu yana birçok ödüle layık görüldü. Bunlardan en önemlileri 2006 yılında birincilik kazandığı  Thelonious Monk Institute of Jazz ödülü ve 2013’da aldığı Vilcek Prize for Creative Promise oldu.



 

 



Yazar Hakkında