Demirtaş: Tek bir arkadaşımız ifade vermeye gitmeyecek

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmalarına değinerek, “Tek bir arkadaşımız kendi ayağıyla ifade vermeye gitmeyecek. Öyle kolay olmayacak. Bu grup ömrünün yarısını cezaevinde geçirdi. Bizim de bu adıma karşı atacağımız bir adım vardır. Tüm seçenekler masada. Parlamento onların ama biz de seçeneksiz değiliz” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasının büyük bölümünü yaklaşan 1 Mayıs İşçi Bayramı, işçilerin sorunları ve yasalaşması beklenen özel istihdam bürolarına ayıran Demirtaş, “Yasa geçerse biz işsizlik değil kölelik ülkesi olacağız” dedi. Ezidilerin  Çarşamê Sor bayramını kutlayarak konuşmasına başlayan Demirtaş’ı KESK, DİSK, TTB ve TMMOB gibi sendika ve meslek örgütlerinin genel başkanları, temsilcileri ile çok sayıda konuk dinledi.

Demirtaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“1 Mayıs yaklaşıyor, emekçinin sorunları sadece 1 Mayıs ile ifade edilebilecek durumda değil. Biz işçi sorunu, emekçi ve çalışanın sorunu derken küçük bir grubun sorunundan bahsetmiyoruz. Türkiye’nin yüzde 85’lik nüfusunun sorunundan bahsediyoruz. Hiçbir dönem 2016’da yaşanan hak gaspı kadar yaşanmadı. Şu anda işçiye dokunmayı öngören yasa parlamenter dokunulmazlığından daha ciddi bir mevzudur.

İşsizlik oranı çok yüksek; böylesine bir ortamda işçiyi kendi hakkını aramandan aciz bırakılan bu dönemde bir de bu yasa geçerse biz işsizlik değil kölelik ülkesi olacağız.”

“Mal gibi kiralayacaklar”

Şu anda Türkiye’nin birçok yerinde istihdam büroları hazırlanmış, sadece bu yasayı bekliyorlar. İşçi kardeşlerimin affına sığınarak, söylüyorum: Araç kiralama şirketlerine benzer bir model oluşturacaklar. Yine beni affedin, bir mal gibi kiraya verilecekler. Bunu kiralayanı bunun işvereni mi olacak? Hayır. Siz gideceksiniz sizi kiralayanın tarlasında, fabrikasında çalışacaksınız. Patron artık sizi kiraya veren şirkettir. Bu durumda büyük patronlar, sözleşmeli işçilerini işten çıkaracak. Dolayısıyla çalışanlar için de bir tehdit.  Bunları kuranların büyük bir bölümü de iktidara yakın isimler.”

“Taksim eleştirileri duymamak için yasak”

1 Mayıs’ta Taksim’i yasaklamasa, 1 milyon kişi çıkacak hükümeti eleştirecek. Bu yüzden Taksim yasak. Toplum bütün bu gerçekleri duymasın diye yasak. Bu yüzden herkes 1 Mayıs’ta Taksim’de olmalıdır. Meydanlar inlemedikçe, işçi yumruğunu alana vurmadıkça bu işler düzelmez. “

“Amaç, HDP’yi linç etmek”

Biz dokunulmazlık zırhını arkasına sığınmış bir grup değiliz. Milletvekilleri kürsüde yaptıkları konuşmalar dışında dokunulmazlığa sahip olmasın. Milletvekilinin elindeki tek güç konuşmasıdır. Bundan dolayı soruşturma açılmasın, bunun dışındaki bütün suçlar dokunulmazlığa açılsın. Milletvekili Yargıtay’da yargılansın diyoruz. Türkiye gibi yargının bağımsız olmadığı bir ülkede suiistimal olmasın diye diyoruz. HDP’nin teklifi bu, şu gün getirsinler bütün grubumuz evet diyeceğiz. AKP’nin teklifi tam bir kurnazlık. Mevcut dosyalarla tek bir tartışma yapılmadan, tamamı kaldırılacak. HDP için kaldırılacağı da açık. Bunu şevkle de söylüyorlar. Amaç HDP’yi yargı önüne çıkarıp linç etmek.

“Kılıçdaroğlu, AKP’nin tuzağını iyi görmeli”

Ülkenin Cumhurbaşkanı açık bir şekilde topluma yalan söyleyerek, algı oluşturdu. Uyduruk iki gazetenin yalanından başka ortada bir şey yok. İspatlayın dedik, ispatlamadılar. Hem saraydaki zata hem de stajyerine söylüyoruz. Biz dokunulmazlık zırhının arkasına sığınarak, siyaset yapan bir parti değiliz. Bakanlarla ilgili ‘hayır’ oyu verenler, bugün bizi yargı önüne atıp linç etmek istiyorlar. Kılıçdaroğlu’nun bu tuzağı iyi görmesi gerekir. CHP’nin de bizim de teklifimiz var. Yarın AKP dokunulmazlıkları kaldırdı demeyecekler, CHP kaldırdı diyecekler. Hırsızlar, tecavüzcüler itibar sahibi olacak, biz linç edileceğiz.”

“Parlamento onların ama seçeneksiz değiliz”

"Tek bir arkadaşımız kendi ayağıyla ifade vermeye gitmeyecek. Bu grup ömrünün yarısını cezaevinde geçirdi.  Bizim de bu adıma karşı atacağımız bir adım vardır. Tüm seçenekler masada. Bizi buraya gönderenler insanlarımız korkmasın. Bize oy veren, destek sunmuş, herkes korkacak bir şey yok, paniğe gerek. Başımıza ne getirirlerse getirsinler, barış yolundan, demokratik siyasetten vazgeçmeyeceğiz. Parlamento onların ama biz de seçeneksiz değiliz. Biz öyle tıpış tıpış gidip AKP’nin hukuk komisyonlarında yargılanmayız. Adaletin kestiği parmak acımaz derler, ama burada adalet yok ki. Yapılacak oylama HDP’nin dokunulmazlığının kaldırıp kaldırılmayacağı oylama değil, başkanlığa ‘evet’ ya da ‘hayır’ oyudur. Biz zulme de başkanlığa da hayır diyoruz.”

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında